Vuurvlinder

kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)Kleine vuurvlinder

Dit is een plaatje van de kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Een vlinder van open gebieden, zoals heide, graslanden en schrale zandgronden. Ik kwam deze tegen eind mei op een grote open plek in de buurt van Het Planken Wambuis in Ede. Ze waren in een redelijk groot aantal aan het foerageren in de buurt van een poeltje waar veel bloeiende planten, vooral boterbloemen,  stonden. De spanwijdte van de vlinder is, naar ik schat, ergens tussen de 3,5 en 4 centimeter. Het is een actief vlindertje dat van bloem naar bloem vliegt, zonder al te lang stil te zitten. Een groot plezier om even rustig voor te gaan zitten en naar te kijken. 

kleine vuurvlinder

Ik kom vaker op deze plek in de jacht op de scherpe foto van het puttertje. Die overigens een aardige bijvangst begint op te leveren in de vorm van vlinders, insecten en andere vogels.

Op dit moment (eind juni/begin juli) zie je de vlinders niet meer. Dat is maar eventjes; de kleine vuurvlinder kan ieder moment weer te zien zijn. De eerste generatie van de kleine vuurvlinder vliegt namelijk van ca. begin mei tot half juni en dan zijn ze even weg. Begin juli komt de tweede generatie en dan volgen er soms nog wel twee generaties in het jaar en zijn de vlinders nog tot eind september/begin oktober te bewonderen. De laatste generatie sterft veelal als gevolg van de eerste nachtvorsten. De laatste rupsen van het jaar overwinteren in de grond. De rupsen leven van schapenzuring en soms veldzuring. Een plant waar een rups van leeft noemen we een waardplant. De waardplant is de ‘waard’,  zeg maar ‘gastheer’ voor het nageslacht van de vlinder. De rupsen eten geen stukken uit het blad van de zuring, maar eten een dun laagje weg. Als je rupsen wilt zoeken, kijk dan uit naar de dunne bladen op de zuring.

Vuurvlinders soorten

bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus)

Er zijn nog meer vuurvlinder soorten. Op dezelfde dag vloog er ook een enkel exemplaar van de bruine vuurvlinder. Deze is minder algemeen dan de kleine vuurvlinder. Vooral op de Veluwe en in Drenthe zijn ze nog wel te vinden in dezelfde habitat (leefgebieden) als die van de kleine vuurvlinder. Naast de hier genoemde bruine vuurvlinder is er ook nog een blauwe en een rode. En…. als er een kleine vuurvlinder is er ook altijd wel een grote …. En met die grote vuurvlinder is iets bijzonders.

Grote vuurvlinder

grote vuurvlinder (Lycaena dispar)

Deze foto heb ik helaas niet zelf gemaakt, maar met een All Creativ Common licentie van Flickr gehaald. Als je op de foto klikt kom je bij de Flickr pagina van de maker (Gilles San Martin). Het is de grote vuurvlinder (Lycaena dispar). In Nederland komt de uiterst zeldzame  en alleen in Nederland voorkomende ondersoort Lycaena dispar batava voor. De grote vuurvlinder moet het hebben van uitgestrekte moerasgebieden en is alleen nog in kleine aantallen te vinden in de Weerribben, het aangrenzende moerasgebied de Wieden en de Rottige Meenthe. Het is in 2015 100 jaar geleden dat de grote vuurvlinder in Nederland werd ontdekt. Daarvoor was de soort niet bekend in ons land. Dit jubileum wordt met verschillende activiteiten gevierd. Er is een speciale website geopend waarop alle activiteiten en het nieuw staat vermeld over deze unieke Nederlandse vlinder.

Op Youtube staat een filmpje over de grote vuurvlinder (3:19)

Meer weten?

Meer weten over vlinders?
We hebben een aantal leuke boeken in onze webwinkel.

  1. Misschien wel de mooiste vlindergids van dit moment. ANWB-Vlindergids
  2. KNNV De Nieuwe veldgids Dagvlinders. Boordevol informatie, overzichtelijk bijeengebracht om vlinders snel op naam te brengen. Hardcover € 34,95.
  3. De Compact Gids Vlinders. Een handzaam gidsje, handig om mee te nemen. Met beschermende kunststof omslag. Meer dan 150 soorten. € 8,95

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.