Sterren kijken met een verrekijker

10 reacties

 1. Marcel Verspeek schreef:

  Beste Henk,
  Met zeer veel belangstelling alles gelezen en ik maak graag gebruik van de mogelijkheid tot persoonlijk advies. Ik ben beginner en wil graag de sterrenhemel ontdekken.

  • Bij wat ik wil gaan zien denk ik aan een vergroting van 20x, dus met statief.
  • Liefst ook bruikbaar ‘uit de hand’, om mee te nemen op vakantie.
  • Ik ben brildrager, is dat van belang of kijk je zonder bril en focus je met de kijker?
  • Kan elke kijker zonder bevestigingspunt ook met een beugel op een statief worden geplaatst?
  • Als volwassene achter een 1,50 m statief gaan zitten, kan dat ook of adviseert u dan toch 1,80?
  • Ik wil ook de zon bekijken, dus plaatsing van een zonfilter moet mogelijk zijn.
  • Mijn totaalbudget ligt rond de € 200.

  Welke diameter objectief adviseert u en welke kijker past goed bij mijn wensen?
  Alvast heel erg bedankt voor uw reactie!
  Groet, Marcel

 2. Joel schreef:

  Bedankt voor de info!
  En klopt het dat de ringen van Saturnus niet gezien gaan worden met een verrekijker?

  Mvg,

  Joel

  • Henk schreef:

   Graag gedaan. Het is moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Je moet al iets van de ringen kunnen zien bij een vergroting van 20 to 30x, maar dan moet de opening wel groot genoeg zijn. Minimaal 80mm. Wil je de ringen ook echt kunnen scheiden van Saturnus, dan heb je eigenlijk wel een telescoop nodig. Wat ook belangrijk is, is een goede seeing. Zeg maar; een donkere plek zonder al te veel lichtvervuiling.

  • Mari schreef:

   Ik heb een porro verrekijker 7X50 van gemiddelde kwaliteit. Het is mij niet gelukt om de ringen van Saturnus noch de manen van Jupiter te zien. Wel speelt een rol het feit dat ik in Amsterdam woont en vanuit mijn balkon geprobeert heb, dus met veel lucht vervuiling en kunstmatige licht van steden. Misschien met een 10X50 lukt wel.

   • Henk schreef:

    Met een 7×50 kun je de ringen niet zien. Met een 10×50 en goede omstandigheden zie je misschien net dat Saturnus niet helemaal een rond bolletje is. Maar ook dan zie je de ringen niet. 20x is echt wel het minimum en dan moeten de omstandigheden echt goed zijn.

 3. Lieke schreef:

  Bedankt voor dit goede artikel! Erg handig bij het kiezen!
  Ik vroeg me nu wel af of u me misschien zou kunnen vertellen wat goede merken voor verrekijkers zijn?

  • Henk schreef:

   We hebben in dit artikel een aantal links opgenomen naar verrekijkers die we zelf aanbieden. Die staan onder het kopje ‘ Verrekijker kopen?’ in de laatste alinea. Dit zijn relatief goedkope kijkers die voor sterrenkijken zeer geschikt zijn. Als je advies op maat wilt hebben, kun je een berichtje sturen. Bv via het contactformulier op onze website https://natuurgadgets.nl

 4. Mari schreef:

  goed uitlegging over verrekijkers: ik wou eentje aanschaffen om de maan, jupiter enz. en ook de ISS kijken maar ik heb geen verstand van specificaties van verrekijkers en denk dank aan deze artikel beter kunnen uitkiezen welke te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.