Roofvogelgids – 5 tips voor de beste roofvogelgids

Zeearende - roofvogelgids

Zeearend

Roofvogels

In deze blogpost geven wij vijf tips voor de beste roofvogelgids.

Roofvogels spreken tot de verbeelding. De zeearend op de foto was een ‘bijvangst’ van onze speurtocht naar bruine beren in Finland. Geweldige vogels met een spanwijdte van een deur.

Je ziet roofvogels vaak zweven, hoog in de lucht de oppervlakte scannend op een mogelijke prooi. Een buizerd op een paaltje naast de snelweg herkennen we nog wel. Maar er zijn nog veel meer soorten in Nederland. In ons land zijn in totaal 23 soorten roofvogels waargenomen, waarvan er zes ‘dwaalgast’ zijn en dus maar zeer zelden te zien. Uilen worden formeel om taxonomische redenen niet tot de roofvogels gerekend, Nederland telt acht soorten. Verder zijn er nog meer vogels die relatief grote prooien kunnen pakken, zoals bijvoorbeeld klauwieren.

Een goede roofvogelgids helpt je de roofvogel die je ziet op naam te brengen. Alle gidsen besteden veel aandacht aan vliegende roofvogels, omdat je ze meestal in de lucht ziet.

Tip 1: Roofvogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten door Dick Forsman

Roofvogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten

Roofvogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is geschreven door Dick Forsman, een Finse ornitholoog, schrijver en fotograaf.  Het overgrote deel van de foto’s in dit prachtige boek zijn van eigen hand. De foto’s van de roofvogels zijn vooral in de vlucht gemaakt en/of geven een goed beeld van het verenkleed.  Roofvogels variëren enorm in verenkleed, vandaar dat er per soort meerdere foto’s zijn opgenomen, soms wel tien. Zo krijg je een goed beeld van de variëteit, de meerdere verenkleden en de rui per soort. In totaal zijn er meer dan 1100 foto’s in het boek te vinden. Het Handboek Roofvogels is door zijn grootte en gewicht niet geschikt als veldgids, maar is de nummer één roofvogelgids als het gaat om het determineren roofvogels en naslagwerk. Het Handboek is vooral geschikt voor de gevorderde vogelaar en degenen die zich verder willen verdiepen in roofvogels.

Tip 2: Roofvogelgids door Lars Gejl

Roofvogelgids Lars Gejl

De roofvogelgids van Lars Gejl is er ook op gericht om alle Europese roofvogels te kunnen herkennen. Het aantal foto’s is ongeveer de helft van het Handboek Roofvogels, namelijk  520, maar persoonlijk vind ik ze wel veel mooier. Verder bevat het de Roofvogelgids veel illustraties, met name van de vlucht silhouetten. Hier komt naar voren dat Lars Gejl een echte natuurfotograaf is, gespecialiseerd in vogelfotografie. Extraatje zijn de QR codes die je naar de geluiden van de roofvogels leiden. Een extra hulp omdat menig roofvogel niet te bescheiden is om zich te laten horen. Gezien het formaat is ook dit boek niet zo geschikt om als veldgids mee te nemen. De prachtige foto’s en de prettige layout gecombineerd met toegankelijke teksten maken dit boek geschikt voor iedere vogelaar en als je wat meer wilt weten over roofvogels.

Tip 4: Veldgids roofvogels en uilen

veldgids-roofvogels-en-uilen

 

De Veldgids roofvogels en uilen van Deltas uitgeverij is met recht een ‘zakboekje’. Met zijn handzame formaat (19 x 13 cm)  past hij makkelijk in jouw jaszak. Walther Thiede (†2011) is een Duitse ornitholoog, die verschillende publicaties over vogels op zijn naam heeft staan. In deze veldgids beschrijft hij alle roofvogelfamilies van Europa. Eigenlijk meer dan dat, deze kleine roofvogelgids behandelt ook de uilen, die officieel niet tot de roofvogels gerekend worden.  Het is een heel prettig boekje vol met illustraties (tekeningen) en foto’s en niet te vergeten veel informatie. Zeer geschikt om mee in het veld te nemen en voor iedere vogelaar een aanwinst.

Tip 4: Minigids Roofvogels van Nederland en België

Mini roofvogelgids

De minigids Roofvogels van Nederland en België is vooral geschikt voor het herkennen van roofvogels is de vlucht. Het is een uitvouwbare kaart waarop je in één oogopslag de 17 soorten die in Nederland en België voorkomen. De minigids bevat kleurrijke illustratie en zwarte silhouetten om snel de juiste familie te bepalen. Ook ontbreekt informatie over leefgebied en voorkomen niet. Deze mini roofvogelgids is ideaal voor iedere wandeling of vogelexcursie.

Tip 5: Niet echt een roofvogelgids

Tip 5 bevat eigenlijk meerdere tips, geen specifieke roofvogelgids. Zoals eerder gemeld ontbreken de uilen in de meeste roofvogelgidsen (behalve in de zakgids). Een speciaal en geweldig boek over uilen door Mens en Scherzingen is het standaardwerk Uilen van Europa. In dit boek vind je een schat aan informatie over de dertien Europese soorten./

Voor € 2,99 heb je al de Herkenningskaart Roofvogels en Uilen. De meeste Nederlandse en Belgische soorten staan er op. Leuk om hebben of weg te geven.

En natuurlijk zijn er nog de gewone vogelgidsen, die uiteraard ook de nodige informatie over roofvogels bevatten. Kies voor een gids met een verhaal, Petersons vogelgids of de ANWB Vogelgids, die door velen als de beste wordt gezien.

En als je alles wilt weten waar je de roofvogels in ons land kunt vinden en wat de actuele stand van zaken is? Raadpleeg dan de Sovon Vogelatlas van Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.