Roofvogelgids – 5 tips voor de beste roofvogelgids

Zeearend
Inhoud
Roofvogels
In deze blogpost geven wij vijf tips voor de beste roofvogelgids.
Roofvogels spreken tot de verbeelding. De zeearend op de foto was een ‘bijvangst’ van onze speurtocht naar bruine beren in Finland. Geweldige vogels met een spanwijdte van een deur.
Je ziet roofvogels vaak zweven, hoog in de lucht de oppervlakte scannend op een mogelijke prooi. Een buizerd op een paaltje naast de snelweg herkennen we nog wel. Maar er zijn nog veel meer soorten in Nederland. In ons land zijn in totaal 23 soorten roofvogels waargenomen, waarvan er zes ‘dwaalgast’ zijn en dus maar zeer zelden te zien. Uilen worden formeel om taxonomische redenen niet tot de roofvogels gerekend, Nederland telt acht soorten. Verder zijn er nog meer vogels die relatief grote prooien kunnen pakken, zoals bijvoorbeeld klauwieren.
Een goede roofvogelgids helpt je de roofvogel die je ziet op naam te brengen. Alle gidsen besteden veel aandacht aan vliegende roofvogels, omdat je ze meestal in de lucht ziet.
Tip 1: Roofvogelgids door Lars Gejl
De roofvogelgids van Lars Gejl is er op gericht om alle Europese roofvogels te kunnen herkennen. Het boek bevat 520 schitterende foto’s. Hierdoor komt naar voren dat Lars Gejl een echte natuurfotograaf is, gespecialiseerd in vogelfotografie. Verder bevat de Roofvogelgids veel illustraties, met name van de vluchtsilhouetten. Extraatje zijn de QR codes die je naar de geluiden van de roofvogels leiden. Een extra hulp omdat menig roofvogel niet te bescheiden is om zich te laten horen. Gezien het formaat is ook dit boek niet zo geschikt om als veldgids mee te nemen. De prachtige foto’s en de prettige layout gecombineerd met toegankelijke teksten maken dit boek geschikt voor iedere vogelaar die wat meer wilt weten over roofvogels. Met recht de nummer 1 tip!
Tip 2: Zakgids roofvogels en Uilen door Lars Gejl
In tegenstelling tot het vorige werk van Lars Gejl is de Zakgids Roofvogels en Uilen wel goed bruikbaar in het veld. Met zijn compacte formaat en stevige paperback kaft is deze gids ideaal om mee te nemen tijdens excursies en waarnemingen. In de gids worden alle soorten en uilen van Europa behandeld, inclusief informatie over hun verspreiding en trek. Tekeningen, sihouetten, gelijkende soorten, rui– en kleden en vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen helpen bij het identificeren van de roofvogel. Daarnaast bevat de gids ook een QR–code voor elke soort, waarmee je direct het geluid van de desbetreffende roofvogel kunt beluisteren.
Tip 3: ANWB Roofvogelgids van Europa
In de ANWB Roofvogelgids van Europa worden alle 39 Europese roofvogelsoorten gedetailleerd beschreven, inclusief specifieke kenmerken, habitat, jachtmethoden, voortplanting en populaties. Bovendien is het boek geïllustreerd met meer dan 300 foto‘s en illustraties, waaronder vliegbeelden van alle roofvogels, die te vinden zijn op de omslagfappen. Het formaat is comfortabel en ideaal om mee te nemen op een veldtocht. De uitgave is geschreven door Daniel Schmidt–Rothmund, Winfried Nachtigall en Theodor Mebs. Dé veldgids voor Europese roofvogels
Tip 4: Veldgids roofvogels en uilen
De Veldgids roofvogels en uilen van Deltas uitgeverij is met recht een ‘zakboekje’. Met zijn handzame formaat (19 x 13 cm) past hij makkelijk in jouw jaszak. Walther Thiede (†2011) is een Duitse ornitholoog, die verschillende publicaties over vogels op zijn naam heeft staan. In deze veldgids beschrijft hij alle roofvogelfamilies van Europa. Eigenlijk meer dan dat, deze kleine roofvogelgids behandelt ook de uilen, die officieel niet tot de roofvogels gerekend worden. Het is een heel prettig boekje vol met illustraties (tekeningen) en foto’s en niet te vergeten veel informatie. Zeer geschikt om mee in het veld te nemen en voor iedere vogelaar een aanwinst.
Tip 5: Minigids Roofvogels van Nederland en België
De minigids Roofvogels van Nederland en België is vooral geschikt voor het herkennen van roofvogels is de vlucht. Het is een uitvouwbare kaart waarop je in één oogopslag de 17 soorten die in Nederland en België voorkomen. De minigids bevat kleurrijke illustratie en zwarte silhouetten om snel de juiste familie te bepalen. Ook ontbreekt informatie over leefgebied en voorkomen niet. Deze mini roofvogelgids is ideaal voor iedere wandeling of vogelexcursie.
Niet echt een roofvogelgids, maar toch..
Voor € 2,99 heb je al de Herkenningskaart Roofvogels en Uilen. De meeste Nederlandse en Belgische soorten staan er op. Leuk om hebben of weg te geven.
En natuurlijk zijn er nog de gewone vogelgidsen, die uiteraard ook de nodige informatie over roofvogels bevatten. Kies voor een gids met een verhaal, Petersons vogelgids of de ANWB Vogelgids, die door velen als de beste wordt gezien.
En als je alles wilt weten waar je de roofvogels in ons land kunt vinden en wat de actuele stand van zaken is? Raadpleeg dan de Sovon Vogelatlas van Nederland.