Petersons vogelgids

Petersons vogelgids

Mijn eerste Petersons vogelgids

Mijn eerste Petersons vogelgids kreeg ik als 10-jarige in bezit dankzij de vader van een vriendje in onze straat, meneer Van Soest. Dit was de 8ste druk met een inleiding van Prof. dr. G.J. van Oordt, hoogleraar in de propaedeutische zoölogie en de endocrinologie. Wij mogen aannemen dat de hoogleraar veel van dieren wist en van stofwisselingsziekten. In ieder geval was hij een groot vogelliefhebber.

Peterson-vogelgids

Mijn eerste Peterson vogelgids met hop

De vogelgids is in mijn puberteit een korte periode van eigenaar gewisseld met mijn vader, in een periode van acute geldnood. Dit deed ik om een bezoek aan de jaarlijkse kermis in Heerde te kunnen bekostigen. Gelukkig was mijn vader wel zo groothartig om hem enige tijd later weer terug te geven. Hij was van het principe ‘niets voor niets’, maar ook niet te beroerd om in in tijden van nood de helpende financiële hand te reiken.

Nu meer dan 50 jaar kijk ik nog steeds af en toe in mijn Petersons Vogelgids. De tekst is na 50 jaar niet meer bij alle vogels helemaal actueel.  Zo is de laatste keer dat de grauwe gans in Nederland broedde niet meer 1909, de buizerd geen zeldzame broedvogel en gaat het met de spreeuw wel minder goed dan in 1965. Ondanks dit; de illustraties kloppen nog helemaal. Vijftig jaar is net iets te weinig op de tijdschaal van de evolutie om grote veranderingen in de gedaante van vogels teweeg te brengen. Uiteraard zijn bij de tientallen volgende herdrukken – we zijn in 2019 bij de 31ste aangekomen – de teksten bij de vogels weer helemaal bij de tijd gebracht..

De Peterson vogelgids van 1965 heeft in een diep verlangen naar de hop in mij opgeroepen. Hoe dit precies zit lees je in deze blogpost.

Wat is de Petersons Vogelgids?

De Petersons vogelgids is waarschijnlijk de meest verkochte gids ter wereld. De eerste druk verscheen in 1954. De oorspronkelijke titel is: A field guide to the birds of Britain and Europe. De gids behandelt alle Europes vogels en is hierdoor een handige metgezel op vakantie. Er worden 576 vogelsoorten beschreven die in Nederland voorkomen en 170 dwaalgasten.

De gids begint met een algemene inleiding over vogels, levenswijze, voortplanting, vlucht, bouw en nog veel meer. Van iedere vogel is een kleurenillustratie, een beschrijving en een verspreidingskaartje opgenomen. Sommige vogelaars vinden het niet zo prettig dat tekst en illustraties gescheiden staan. Dit is een consequentie van het grote voordeel van de gids dat verwante vogels op één illustratie (pagina) bij elkaar staan. Ook zijn de afbeeldingen vaak groter dan gebruikelijk in vogelgidsen. Zijn illustraties waren de eerste met de bekende streepjes bij de belangrijkste onderscheidende kenmerken, om zo snel tot de juiste bepaling van de soort te komen.

Wie was R.T. (Roger) Peterson?

Roger Petersons werd geboren op 28 augustus 1908 in Jamestown, New York, als zoon van immigranten uit Zweden en Duitsland. Hij raakte al op 11-jarige leeftijd geïnteresseerd in vogels. En al snel kocht hij van zijn zakcenten zijn eerste verrekijker, een camera en een vogelgids.

Zijn eerste boek, A Field Guide to the Birds, verscheen in 1934. Later verschenen er veldgidsen over vogels van het oostelijke en het westelijke deel van de VS. Hiervan zijn meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht in tientallen herdrukken.

Naast deze veldgidsen heeft Roger Peterson talloze andere publicaties op zijn naam staan. Vooral over vogels maar ook over bloemen en planten. (Bijvoorbeeld A Field Guide to Wildflowers of Northeastern and North-central North America). Hij was ook een begenadigd illustrator.

De eerste versie van de Petersons Vogelgids verschijnt in 1954 onder de naam: A Field Guide to the Birds of Britain and Europe. Voor deze gids werkt hij samen met Guy Mountfort en P.A.D. Hollom. Mount. Twee bekende Britse ornitologen, Mounfort was overigens een amateur, Hollom een wetenschapper.

Zijn nagedachtenis

Roger Peterson stierf in 1996. Hij werd wereldwijd gerespecteerd als ornitholoog, kunstenaar, schrijver en natuurfotograaf. Roger stond bekend als een warme, openhartige persoon. Bovendien liet hij een grote erfenis achter van vogelstudies en veel inspanningen tot het behoud van onze natuurlijke omgeving. Dit in de hoop dat toekomstige generaties ook van de natuur én vooral van vogels kunnen genieten. Deze inspanningen maken dat hij ook gezien wordt als een van de grondleggers van de hedendaagse milieubeweging.

Ter ere van hem werd het Roger Tory Peterson Institute of Natural History in Jamestown, New York naar hem vernoemd. Sinds 2000 reikt de American Birding Association de Roger Tory Peterson Award uit aan mensen die zich in hun leven ingespannen hebben voor vogels.

In dit YouTube filmpje van CBS News (2 minuten) maak je nader kennis met Roger Peterson

Vijf redenen waarom je Peterson Vogelgids zou willen hebben

  1. De eerste en belangrijkste reden is, dat de Petersons vogelgids gewoon een van de beste, zo niet de beste vogelgids is. Je kunt hierover van mening verschillen. Heel veel vogelliefhebbers zetten de ANWB vogelgids op nummer! Ieder zijn voorkeur.
  2. De gids beschrijft alle Europese vogels en is daarom op reis binnen Europa overal bruikbaar. De gids is redelijk handzaam en past in iedere koffer. De grote afbeeldingen vergemakkelijken het zoeken van de vogels op je vakantieadres. Vogels, die je verder niet iedere dag tegenkomt.
  3. Geef de gids cadeau aan je beste vriend(in), kind of kleinkind – schrijf er een persoonlijke opdracht in en je hebt een cadeau ‘for life’ gegeven. Een vogelgids met een verhaal, dit keer jouw verhaal.
  4. Mijn Petersons vogelgids is na vijftig jaar, ondanks intensief gebruik, nog steeds in redelijke staat. De pagina’s met tekst zijn een beetje vergeeld, dat wel. De hoogglans kleurenillustraties spatten daarentegen nog steeds van het papier. Je hebt dus ook een duurzame vogelgids, die jarenlang meekan.
  5. De Petersons Vogelgids is de enige gids die prominent figureert in een conference (Bert Visser). Daar kan geen enkele andere vogelgids aan tippen ;-)

De Petersons vogelgids is verkrijgbaar in onze webwinkel. Desgewenst maken we er (gratis) een stijlvol cadeautje van. Klik hier!

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.