De groene zandloopkever

Groene zandloopkever

Uit het niets zat ie ineens op het pad, de Groene Zandloopkever (Cicindela campestris). Ik was in Ede op hei met de telelens aan de gang om de roodborsttapuit te fotograferen (gelukt!).  Voordat ie weer op de vleugels ging omdat de hond er aan kwam, nog net een plaatje kunnen schieten van deze prachtige gekleurde kever. Ze zijn van mei tot september te zien. Het is wel een mooiweerkever, als het te koel is blijft hij in zijn schuilplaats.

Bruine zandloopkeverDe Groene zandloopkever is de meest algemene van de vijf soorten zandloopkevers die in Nederland en België voorkomen. Je kunt ze ook gerust zandroofkever noemen, want ze zijn zeer roofzuchtig en jagen actief achter prooien (voornamelijk insecten) aan. De larve van de Groene Zandloopkever is niet minder roofzuchtig maar houdt er een wat minder actieve jachtmethode op na. Hij graaft een diepe loodrechte gang in het zand en wacht geduldig af. Argeloze voorbijgangers die op het menu staan worden het hol ingesleurd om verorbert te worden. De eitjes worden in mei gelegd. De larven overwinteren een keer als larve. In het najaar van het volgende jaar verpoppen de larven en overwinteren de tweede keer als pop. Pas het voorjaar daarna verschijnt de kever. Het larvenstadium duurt dus in totaal twee jaar.

De Groene Zandloopkever komt voor in open zanderige gebieden, zoals heide, open plekken in het bos en de duinen. Hij is circa 1,5 – 2cm groot. Het is een van de snelst rennende insecten (kan 8 km per uur halen) en vliegt ook kleine stukjes. Dit komt goed van pas bij het achtervolgen van prooien.

De Groene Zandloopkever (en de andere zandloopkevers) herken je makkelijk de gids Welk Insect is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.