Berkensigarenmaker

berkensigarenmakerDe Berkensigarenmaker

Dit is het werk van de berkensigarenmaker (Byctiscus betulae). Een kleine metallic kever die zijn eitjes legt in een eigen gemaakte sigaar van een blad, vaak een berkenblad.

Het was mij al een paar keer opgevallen als ik tijdens het joggen door het bos langs een groepje jonge berken liep. Er hingen verschillende bruine, opgerolde blaadjes in de boom. Met de mobiele telefoon een plaatje gemaakt en thuis opgezocht wat dit zou kunnen zijn.

Het is dus het werk van de berkensigarenmaker, een klein torretje van minder dan een centimeter. Ik kon het torretje nergens vinden in de buurt en moest ook weer verder met de trainingsronde. De onderstaande foto dan maar op Flickr gescoord, onder een ‘creative commons‘ licentie. Het loopt al weer tegen de herfst, maar voor volgend jaar wordt een van de uitdagingen een mooie eigen foto van deze kever.

berkensigarenkever

© Charlie Barnes CC licentie Flickr.com

Het vrouwtje vouwt het blad tot een mooi rolletje. Soms gebruikt ze meerdere kleinere blaadjes om een mooi rolletje te krijgen. Omdat ze hierbij de hoofdnerf van het blad beschadigt, sterft het blad af en wordt bruin. Het vrouwtje van de berkensigarenmaker legt vijf eitjes in het rolletje. De rol droogt steeds verder in en na verloop van tijd valt het hele zaakje op de grond. De kevertjes komen algemeen voor in België en Nederland in bossen en aan bosranden.

Er zijn nog wel meer insecten die blaadjes rollen en (ook) van berken houden. Zoals de Deporaus betulae, de berkenbladrolkever. Dit is een zwart kevertje (5 mm), die naast berk ook dol is op elsbomen. Dan is er nog een wespensoort die blaadjes rolt, de spinselbladwespen (Pamphilius spp) en de larven van verschillende soorten motjes (Lepidoptera) maken ook rolletjes. Vaak zijn die te herkennen omdat er zijden draadjes in verwerkt worden om de boel bij elkaar te houden. Soms hangen rolletjes in een en dezelfde berk van verschillende motten of kevers.

Zo zijn het vaak de kleine dingen in de natuur, die ons nauwelijks opvallen en die vaak een hele wereld onthullen, als je je er maar even in verdiept.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.