Herfstbaldakijnspin (Linyphia triangularis)

Herfstbaldakijnspin (Linyphia triangularis)

Linyphia triangularis

Spinnenwebben in de herfst

Rondom Ede bevinden zich veel heidevelden, of helaas tegenwoordig ‘grasvelden’. Maar hierover in een latere blog meer. In de herfst is de hei – of wat er van over is – bezaaid met bijzondere webben van spinnen.Linyphia triangularis (1) In het herfstlicht met de dauw nog op de draden van het web, een prachtig gezicht. Ik vroeg mij af welke spinnetje achter deze explosie van hangmatjes zit. Even googelen en een blik in het gidsje Welke spin is dat? gaf snel uitsluitsel.  Het is de herfsbaldakijnspin of ook wel de herfsthangmatwebspin genoemd. Leuk onderwerp voor een blogje, iedereen ziet die hangmatjes bij een herfstwandeling.

Vervolgens met de camera op pad om een plaatje te schieten van het spinnetje. Dat viel niet mee, bij de minste verstorin
g schoten ze weg. Totdat er een spinnetje zich bij een web mooi in zijn natuurlijke omgeving liet fotograferen. Nu nog een verhaaltje er bij schrijven en de missie is geslaagd. Of toch niet? Thuisgekomen begon ik te twijfelen. Dit spinnetje heeft een ononderbroken, lichte streep over het voorlichaam. De herfstbaldakijnspin heeft een karakteristiek vorkje en dat is donker. Toch maar voor de zekerheid een tweet via waarneming.nl met foto. Iemand van spinneninNL gaf uitsluitsel. Het bleek de kraamwebspin (Pisaurus mirabilis). Een vrijjagend spinnetje van ca 10 mm. De fotoshoot moest dus over. Gelukkig bleken alle webben erom heen wel allemaal een herfstbaldakijnspin te bevatten.

Kraamwebspin (Pisaura mirabilis)

De herfstbaldakijnspin (Linyphia triangularis)

Linyphia triangularis (2)De vrouwtjes van de herfstbaldakijnspin zijn 5 tot 6,5mm. Zoals bij bijna alle spinnensoorten zijn de mannetjes kleiner. Karakteristiek is de donkere gevorkte streep op het voorlichaam. Het is een algemeen spinnetje met een voorliefde voor bossen en open biotopen. De paartijd is in september. De herfstbaldakijnspin behoort tot een grote familie. Meer dan 400 soorten, in Nederland zijn er daarvan 230 inheems. Als er een herfstbaldakijnspin is er dan ook een voorjaarsbaldakijnspin? Dat klopt. De Neriene montana, een spinnetje van 8 mm. Deze spin is aanzienlijk minder algemeen en staat zelfs op de Vlaamse Rode Lijst van dieren die met uitsterven worden bedreigd.

Het web van de herfsbaldakijnspin

Linyphia triangularis (3)

Het web van de herfstbaladijnspin bestaat uit een hangmat met daarboven een warboel van struikeldraden. De tactiek is simpel. Het nietsvermoedende insect vliegt tegen een struikeldraad, struikelt en valt in het hangmatje. Onder het hangmatje hangt de herfsbaldakijnspin en bijt bliksemsnel het insect door het web heen dood met de gifkaken. Vervolgens wordt de ongelukkige prooi leeggezogen.

Spin van het jaar

De herfstbaldakijnspin is in 2014 de Europese spin van het jaar. Iedereen die mee wil werken kan zijn waarnemingen doorgeven aan Naturalis in Leiden (peter.vanheldingen@naturalis.nederland – vervangen door ‘nl’ ivm spammers). Met deze waarnemingen willen biologen de verspreiding van de soort in ons land en heel Europa nauwkeuriger in beeld brengen. Ook willen de onderzoekers graag weten wanneer de soort in ons land volwassen wordt, tot wanneer de mannetjes nog gezien worden en gegevens over de positie van het web in de vegetatie.

Meer over spinnen:

Welke spin is dat?

KNNV Basisgids spinnen