ANP en Permission Machine Fotomaffia achter mij aan (en weer weg)

anp en permission machine fotomafia
Ik heb nu ook de fotomaffia op mijn dak. Medio augustus 2019 kreeg ik een ‘schikkingsvoorstel’ in de bus. Afkomstig van ANP Legal Department behandeld door het Belgische Permission Machine. Ik deed het eerst af als het zoveelste spambericht. Maar het domein van de afzender klopte, het adres, het logo. Of ik maar even € 361,00 wil aftikken. Het gaat om een foto van 200×185 pixels (dat is 1,7 bij 1,6 cm). De foto heb ik geplaatst bij een blogpost uit 2014 met als onderwerp: wat is een komeet?
Ik ben nog van de generatie die dacht dat het ANP een respectabele organisatie was (weet je nog ?  – “dit is het nieuws van puntje puntje uur, verzorgd door het ANP“). Inmiddels is het ANP overgenomen door de heer J. (John) de Mol en lijkt het verdienmodel te verschuiven van journalistiek naar het opsporen van foto’s die door bloggers, vrijwilligersorganisaties, verenigingen, etc per ongeluk zijn geplaatst. Dit is kennelijk nodig, want er zijn vraagtekens gezet door het NRC bij het financiële resultaat van het ANP. Ook is het te gek voor woorden dat het überhaupt een vraag is of het ANP nog wel voor De Mol onwelgevallig nieuws mag brengen.
Het internet staat vol met schrijnende gevallen.Blogger Verlind  waarschuwt voor de geldmakers van het ANP en Permission Machine. Martine Bakx is de strijd aangegaan voor een foto die op een fotosite verkocht werd voor € 3,50. Uiteindelijk zijn de kosten zijn opgelopen tot ruim € 850,00. Astroblogs heeft 100.000 foto’s  verwijderd na een claim, bang nog meer ellende te krijgen.
Het stramien van Permission Machine is als volgt. Je krijgt direct een vette rekening (eufemistisch ‘schikkingsvoorstel’ genoemd) en als je weigert te dokken, sturen ze meteen de deurwaarder achter je aan. In de meeste gevallen hebben ANP en Permission Machine het juridisch gelijk aan hun kant. Om meer kosten en gedoe te voorkomen betaalt een groot aantal ‘overtreders’ dan maar. 
 
Een bedrag van € 361,00 voor een foto van nog geen 2×2 cm en de dreiging van een nog hogere claim als ik niet wil schikken??? Dit heeft niets met het gerechtvaardigde copyright van fotografen te maken. Een schadevergoeding moet over de geleden schade gaan, die is er vaak niet c.q. nauwelijke. De bewuste post wordt gemiddeld 2x per maand bezocht en is overduidelijk educatief en niet commercieel.
Ik ben zeer zorgvuldig met de keuze van de foto’s die ik maak voor mijn blog. Maak ze zelf of dubbelcheck dat ze rechtenvrij zijn. Zo ook met deze foto. De rechten zijn van NASA niet van het ANP. Dat weerhoudt ANP en Permission Machine overigens niet, er zijn verhalen bekend dat mensen achtervolgd werden met foto’s die ze zelf hebben gemaakt….. Ook heeft men al eerder fotomateriaal van NASA geclaimd.
 
Ik heb Permission Geldmachine al laten weten niet op hun ruimhartige schikkingsvoorstel in te gaan. Deze praktijken moeten echt stoppen!! Dat kan alleen door veel publicaties en rechtszaken. Schadevergoedingen moeten over werkelijke schade gaan en het geld dat binnen geharkt wordt moet niet in de zak van de heer J. de Mol belanden, maar bij de fotograaf. Helaas is dit niet het geval. De fotografen krijgen veel te weinig voor hun foto en zijn de rechten meestal kwijt.
UPDATE 19 AUGUSTUS 2019
Inmiddels heeft de fotomaffia moeten toegeven dat ze fout zaten. Bij mij zijn ze van het dak. Excuses en fijne dag nog verder……Maar ik ben niet de enige waarbij foto’s van NASA werden geclaimd. Hoeveel zouden er betaald hebben? De brieven (per post) zijn intimiderend en de bedragen die gevraagd worden ronduit schandalig. In mijn geval voor een 2×2 cm € 361,00. Iets groter en het was meer dan het dubbele geweest.

1 reactie

 1. Martine Bakx schreef:

  Go go go!
  2 x 2 cm = bagatel
  NASA mogen ze niet claimen
  2014 verkochten ze nog via eerlijkefoto.nl
  Hoogste tijd dat er eens flink aandacht voor komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.