Hoornaar – een flinke wesp

6 reacties

 1. hannie schreef:

  graag,ik wil heel graag weten, wat het zou kunnen zijn, vooral omdat de hoornaar heel gestrest was en letterlijk van de pijn niet wist wat te doen. mvg hannie

 2. h. van aggelen schreef:

  op vakantie in almen, zagen we een hoornaar , die heel vreemd deed. hij/zij liep over de grond in kringetjes schudde steeds met de vleugels , kroop op stoelpoten. opeens viel er na veel schuuden met de vleugels een beestje van hem/haar af. grijs/beige het leek een langgerekte spin met 2 delen langgerekt het geheel ong 1,2 cm.
  de hoornaar bleef lopen ipv vliegen en kroop in een grote bak met een buskusboompje. de volgende dag was de hoornaar weg. wat kan de aanvaller geweest zijn?
  wat zorgde ervoor, dat de hoornaar niet meer kon vliegen?
  almen 12-06-2019
  mvg h. van aggelen

  • Henk schreef:

   Nou dat is een raadsel. Ik ken geen sluipwespen die hun eitjes op hoornaars leggen. Voor een wolfspin lijkt mij een hoornaar aan de grote kant. Ik ga de wespenvriend vragen om hier een antwoord te geven.

 3. Hanna schreef:

  Er zitten hoornaars in mijn schuur. Ik heb geen last van ze, hoewel ik veel in de schuur kom. Het nest is niet te zien. Het lijkt of ze in een kier onder het houtwerk zitten. Ik kan gewoon met mijn hoofd voor de aanvliegroute staan, ze van dichtbij bekijken, ze doen me niks.
  Maar er is iets vreemds aan de hand. Ze vliegen met witte poppen in hun poten en die worden blijkbaar gedropt. In de schuur en op het terras liggen er heel veel. Ook liggen er een aantal dode hoornaars. Ik vind dit onbegrijpelijk. Misschien is het te warm in de schuur? De hoornaars zijn in de vliegopenening druk aan het ventileren. Mogelijk zijn de poppen niet levensvatbaar meer door de overmatige warmte.
  Ik kan niets anders bedenken.
  Het is jammer, ik vind het een mooi volkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.