De Zilvermeeuw – Kees Camphuysen
In De zilvermeeuw vertelt Kees Camphuysen over een vogel die bij veel mensen weerstand oproept. Het is een lawaaischopper, vreet alle jonge eendjes op en in de stad weet hij precies welke vuilniszak open moet omdat er nog wat de halen valt. Weerstand gevoed door vooroordelen.
Als soort is de zilvermeeuw misschien opportunistisch, maar veel individuen blijken heel traditioneel. Aan de hand van dagboekaantekeningen en het meest recente meeuwenonderzoek op Texel beschrijft Camphuysen het leven van de zilvermeeuw. “Door twaalf jaar achtereen door dezelfde kolonie te lopen heb ik individuele vogels als persoonlijkheden leren kennen. Ik hoef hun ringen niet te lezen om te weten wie ze zijn. De kennismaking was in veel gevallen wederzijds. Veel meeuwen weten precies wie ik ben, wanneer ik kom, wat ik kom doen.’ Het is deze persoonlijke kennis, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, die van De zilvermeeuw een prettig leesbaar boek over de wereld van een van onze veelvoorkomende, maar minst begrepen vogels. Niemand mag zich na lezing van deze fascinerende monografie nog op vooroordelen beroepen.
Kees Camphuysen is als marien ecoloog verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee en is een internationaal gerespecteerde zeevogelkenner. In 2013 promoveerde hij op de ecologie van de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw. Op bol.com vind je alle boeken van Kees Camphuysen, waaronder het nieuwste boek van Kees Camphuysen.
Recensies:
‘De zilvermeeuw is een meeslepend boek over die fascinerende vogel.’ – Koos Dijksterhuis, Trouw
Afmetingen: 216 mm x146 mm (dikte 23 mm)
Aantal pagina’s: 296
Paperback (verstevigd)