Verrekijker voor brildragers

Verrekijker voor brildragers

Verrekijker voor brildragers – zo zie je weer scherp

Draag je een bril en wil je graag een goede verrekijker kopen? Dan ben je niet de enige. Veel brildragers denken dat een verrekijker voor hen minder geschikt is. Gelukkig is dat allang niet meer het geval. Met het juiste model én een paar handige tips zie je ook met bril haarscherp. In deze blog leg ik uit waar je op moet letten, wat eye relief precies is (iets technischer dan je denkt), en geef ik vijf praktische tips om als brildrager comfortabel en scherp door een verrekijker te kijken.


Wat is eye relief (en waarom is het belangrijk voor brildragers)?

De term eye relief zie je vaak terug in de specificaties van een verrekijker. Eye relief is de afstand (in mm) tussen je oog en het oculair (de lens waar je doorheen kijkt) waarbij je het volledige beeld van de verrekijker kunt zien. Voor brildragers is dat extra belangrijk, omdat je bril al enige afstand tot het oculair veroorzaakt.

eye relief verrekijker schematisch

Is de eye relief te kort, dan zie je als brildrager niet het hele beeld. Je krijgt last van zwarte randen of een soort tunnelbeeld, het zichtveld wordt kleiner en het kijkcomfort neemt flink af. Om dit te voorkomen heb je een verrekijker nodig met een eye relief van minimaal 15 mm. Sommige modellen bieden zelfs 17 mm of meer, wat het kijken met bril een stuk prettiger maakt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld lichtsterkte of schemergetal – die je kunt berekenen aan de hand van een eenvoudige formule – is eye relief geen afgeleid getal. Het is het gevolg van de optische constructie van een verrekijker: de manier waarop lenzen, prisma’s en oculairen zijn opgebouwd. Je kunt het dus niet afleiden uit vergroting of lensdiameter alleen. Daarom is het verstandig om dit expliciet in de specificaties op te zoeken of – nog beter – de kijker zelf te testen voordat je tot aanschaf overgaat.


Wat gebeurt er als de eye relief te kort is?

Verrekijker voor brildragers eye relief

Kijk je met bril door een verrekijker met te korte eye relief, dan zit je eigenlijk te ver van de ideale kijkafstand. Je ziet dan niet het hele beeld dat de verrekijker eigenlijk kan geven. Vaak merk je dat aan:

  • Zwarte randen of een tunnelbeeld: het voelt alsof je door een wc-rol kijkt.
  • Verminderde helderheid: het beeld is niet alleen kleiner, maar ook minder fel.
  • Bewegend zwart in beeld: een klein verschuiven van je hoofd zorgt ervoor dat het beeld verspringt of zwart wordt aan de randen.

Kortom: het is gewoon niet prettig kijken. Gelukkig is er een eenvoudige manier om dat te voorkomen.


Oculairen indraaien: sommige brildragers weten dit niet

Verrekijker voor brildragers oculair

 

De meeste moderne verrekijkers hebben draaibare oculairen, ook wel twist-up eyecups genoemd. Daarmee kun je de afstand tussen je oog en het oculair aanpassen.

  • Zonder bril draai je de oculairen uit.
  • Met bril laat je de oculairen juist ingedraaid.

Toch zien we in de praktijk dat veel mensen met bril de oculairen per ongeluk uitgedraaid laten. En dan werkt zelfs een verrekijker voor brildragers niet optimaal. Je komt simpelweg te ver van het oculair af, en mist een stuk van het beeld.

Andersom gebeurt het ook: mensen zonder bril vergeten de oculairen uit te draaien. Zij zitten dan juist te dicht op het oculair, wat kan leiden tot een oncomfortabel gevoel rondom het oog of een beeld dat niet helemaal scherp lijkt. Bovendien verklein je daarmee onbedoeld je gezichtsveld.

Dus: bril op = oculairen indraaien, bril af = oculairen uitdraaien. Een klein verschil met een groot effect.


Vijf praktische tips voor brilgebruikers

1. Kies een verrekijker met voldoende eye relief

Let in de specificaties op de term eye relief en kies een kijker met minimaal 15 mm. Sommige merken (zoals Opticron) vermelden dit netjes bij ieder model. Twijfel je? Vraag het gerust of probeer verschillende modellen in de showroom.

2. Test met je eigen bril

Het lijkt logisch, maar het wordt vaak vergeten: test een verrekijker altijd met je eigen bril op. Zo voel je meteen of het comfortabel kijkt, of je goed zicht hebt, en of het montuur niet in de weg zit.

3. Laat de oculairen ingedraaid

We noemden het al: gebruik je de verrekijker met bril, laat de oculairen dan helemaal ingedraaid. Zo kom je precies op de juiste afstand tot het oculair.

4. Vermijd sterk bollende brillenglazen

Brillen met sterk gebogen glazen of diepe monturen kunnen het kijkcomfort verminderen. Een eenvoudiger, vlakker montuur werkt vaak beter als je regelmatig met een verrekijker kijkt.

5. Gebruik de dioptrie-instelling (als je kleine afwijkingen hebt)

Sommige brildragers kiezen ervoor om zonder bril te kijken en stellen de kijker af op het verschil tussen het linker- en rechteroog. Daarvoor gebruik je de dioptrie-instelling op de verrekijker. Dit werkt vooral goed als je een lichte sterkte hebt. Heb je een grote afwijking of cilinder? Dan is kijken met bril meestal prettiger.


Welke verrekijker voor brildragers kies je dan?

Let op: bij compacte verrekijkers is het soms lastiger om een langer eye relief te realiseren. Door het kleinere formaat van de optiek zijn de lenzen dichter op elkaar geplaatst, waardoor er minder ruimte is voor een comfortabele kijkafstand. Dat betekent niet dat het onmogelijk is, maar je moet wat kritischer kijken naar de specificaties als je een compacte verrekijker voor brildragers zoekt.?

Er is niet één ideale verrekijker voor brildragers, maar er zijn wel modellen die er bovenuit steken qua comfort en eye relief. Hieronder stellen we (in verschillende) prijsklassen twee modellen voor die er bovenuit springen.

Opticron is een merk dat veel waarde biedt voor zijn geld. De Opticron 4 PC Oasis 8×42 kwam als beste in zijn prijsklassen uit een test van het Britse All About Birds. Met eye relief van 22 ongeëvenaard en dat voor nog geen € 200,00.

Opticron Oregon 4 PC oasis - verrekijker voor. brildragers

 

Een geweldige middenklasse verrekijker voor brildragers is de Opticron Verano BGA VHD 8×42 (€ 539,00). Ook met een geweldig eye-relief van 22. ED glas (tegen kleurschifting) en de VHD technologie (Field Flattening) dat zorg voor een beeld dat scherp is van rand tot rand.

Opticron Verano BGA VHD 8x42


Tot slot

Een goede verrekijker voor brildragers bestaat zeker. Je moet alleen even weten waar je op moet letten: voldoende eye relief, oculairen indraaien, en je bril gewoon ophouden.

En geloof me: als het eenmaal klopt, dan zie je met bril evenveel (of zelfs meer) dan zonder. Dus: geen excuses meer. Trek eropuit, bril op, kijker erbij – en verwonder je.

Wil je in alle rust verschillende modellen uitproberen? Maak dan een afspraak via de website of telefonisch (026-2060099) en kom langs in de showroom van Natuurgadgets.nl in Wolfheze. Bellen voor advies kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.