Spotting scope: rechte of schuine inkijk?

spottingscope rechte of schuine inkijk

Spottingscope: kies ik een rechte of een schuine inkijk?

Inleiding

Een spottingscope is een optisch instrument dat gebruikt wordt voor het bekijken van objecten op een verre afstand. Een spottingscope heeft in de regel een veel hogere vergroting dan een verrekijker. Zo komt die vogel op grote afstand heel close in beeld.

Er is ook een nadeel, iemand met een vaste hand kan nog goed kijken door een verrekijker met een vergroting van 12x. Hierboven houdt het wel op. Dit betekent dat een spottingscope bijna altijd in combinatie met een statief zal moeten worden gebruikt. Meer gesjouw dus of meer gebondenheid aan dezelfde plek.

Met een compact spottingscope gaat het misschien nog lukken om uit de hand te kijken. Bijvoorbeeld de Kowa 501 of de Barska 15-45×50 Naturescape spotting scope. De Kowa kun je stevig tegen de borst houden, de Barska lukt misschien nog met de vergroting op 15x. De compacte spottingscopes lenen zich wel prima om op een monopod (statief met een been) te zetten.

Kies ik een rechte of een schuine inkijk?

Wat betreft optiek en techniek zijn er veel overeenkomsten tussen spotting scopes en verrekijkers. Ze zijn er in dakkant en porro uitvoeringen, verschillende lensdiameters, vergrotingen, lens- en prismakwaliteit en coatings.

Spotting scopes zijn er in uitvoeringen met een rechte inkijk en met een schuine inkijk van 45o. Wat zijn de voor- en nadelen van deze twee opties? Wij zetten het in deze blogpost op een rijtje.

Overeenkomsten

Laten we eerst kijken waarin de schuine en de rechte inkijk niet verschillen. Het belangrijkste is wel de optiek; optisch gelijk dus. Ook voor digiscoping, dat is foto’s maken door de spotting scope met behulp van een camera of smartphone, maakt het niet veel uit. Ook bij het observeren uit het autoraam (met raamstatief) is er weinig verschil. De meeste spotting scopes met een schuine inkijk kunnen gedraaid worden.

spottingscope met rechte inkijk

Neerwaarts en opwaarts kijken

Met een schuine inkijk is het makkelijk om opwaarts te kijken. Die vogel boven in de boom of de maan en de planeten in een heldere nacht, het gaat allemaal net wat makkelijker. Vogels, dieren of andere objecten bevinden zich vaak op de grond. Neerwaarts kijken is eenvoudiger te doen met een rechte inkijk.

Wil je je spotting scope naast natuurwaarnemingen geregeld voor astronomische waarnemingen gebruiken? Kies dan voor een schuine inkijk. Wil je dit uitsluitend? Kies dan voor een telescoop.

Welke kijkt comfortabeler?

Welke van de beide opties comfortabeler is, is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor mensen die snel last hebben van de rug is een rechte inkijk waarschijnlijk comfortabeler. Je stelt de spotting scope in op de juiste lengte en kunt rechtop blijven staan en hoeft niet te bukken om te kijken.

spottingscope met schuine inkijk

Meerdere personen

Gebruik je de spotting scope met meerdere personen van verschillende lengte dan is een schuine inkijk handiger. De spotting scope hoeft niet iedere keer op een andere hoogte te worden ingesteld, met het risico dat de vogel in de tussentijd gevlogen is. Afgesteld op de lengte van de kleinste persoon kan iedereen met wat bukken kijken.

Stabiliteit

Een spotting scope met een rechte inkijk wordt hoger afgesteld dan die met een schuine inkijk, waar je van bovenaf in kijkt. Dit vraagt meer stabiliteit van het gebruikte statief. Hier geldt de regel, hoe lager de pootjes van het statief, hoe stabieler hij staat. Er is ook wel een nadeel aan verbonden; bij een lagere instelling staan lage begroeiing of andere obstakels eerder in de weg.

Richten

De spotting scope met een rechte inkijk heeft de naam dat het object makkelijker in beeld te krijgen is. Dit is onmiskenbaar het geval, zeker beginners zullen dit ervaren. Echter, ervaren spotters met een schuine inkijk doen niet onder voor de rechte inkijkers. Het kost alleen wat meer tijd en gewenning.

Compact

Als ruimtebesparing bijvoorbeeld in de rugzak belangrijk is, dan is de rechte inkijk in het voordeel, omdat de bocht ontbreekt.

Vrij oog

scope kijkt dan heb je nog één oog over. Als je die open doet zie je met een schuine inkijk de grond en met een rechte inkijk de horizon. Je krijgt meer van je omgeving mee en hebt dus een grotere kans om het volgende interessante object te zien.

Digiscoping

Waarnemers die intensief met digiscoping (fotograferen door de spottingscope met een camera of smartphone) kiezen vaker voor een rechte inkijk. Door de rechte inkijk kun je sneller richten en de opstelling komt overeen met een camera met telelens.

spottingscope rechte of schuine inkijk

Tot slot

Een schuine of een rechte inkijk? Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Met beide opties kun je alle facetten van het observeren doen, het ene gaat misschien net iets makkelijker dan het andere. Bedenk vooraf goed waarvoor je de spottingscope wilt gebruiken en weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af in het licht van je eigen gebruik en omstandigheden.

Spottingscope kopen

Overweeg je de aanschaf van een spottingscope? Wij adviseren je persoonlijk en zien je graag een keer langskomen bij ons in Wolfheze. Bel 026-2060099 voor nadere informatie of het maken van een afspraak.

Van de voordelige Vortex Diamondback spottingscope en de high-end Vortex Viper hebben we in de regel zowel de schuine als de rechte variant in voorraad.

Van de andere modellen die we in voorraad hebben is dat meestal de schuine inkijk en de rechte inkijk is (als die bestaat) op bestelling.

Klik hier voor een overzicht van al onze spottingscopes

Onderstaande witte kwikstaart is met beide opties prima in beeld te vangen :-)

witte kwikstaart

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.