Hommelnest weghalen?

aardhommel

Je ontdekt een hommelnest in je muur omdat er heel veel hommels af- en aan vliegen. De vraag die zich dan direct voor doet is: Moet ik dit hommelnest weg laten halen? Het beste antwoord op deze vraag is ‘nee’. Hommels zijn in de kern vriendelijke beesten en richten (ook in je spouwmuur) geen schade aan. Bovendien zijn ze erg nuttig bij de bestuiving van planten.

Hommelnest in onze spouwmuur

Hommelnest in de muurVlak naast onze voordeur bevindt zich een opening in de buitenmuur naar de spouw. Bedoeld om vocht dat in de muur zit de kans te geven om naar buiten te gaan. Al enige tijd is het hier een af- en aanvliegen van hommels. Aan zijn grote witte achterste te zien, onmiskenbaar de algemeen voorkomende aardhommel (Bombus terrestris).

Hommels zijn geen wespen

In tegenstelling tot wespen heb je nooit last van hommels als je buiten op je terras zoetigheid zit te nuttigen. Ze kunnen wel degelijk steken, maar als je ze niet verstoort is er helemaal niets aan de hand en gaan ze lekker hun eigen gang. Overigens zijn het alleen de werksters (ca 20- 25 mm) die steken. De mannetjes (ca 15mm), ook wel darren genoemd, kunnen dat niet. Het hommelnest kan wel eens op een vervelende plek zitten, bijvoorbeeld in een hol aan de rand van een gazon, waar vaak kinderen spelen. Verhuizen (van het hommelnest, uiteraard), is dan de beste optie. De hommels keren niet terug naar de oude locatie, maar oriënteren zich direct op de nieuwe. Er is altijd wel een plaatselijke imker die hier een handje bij wil helpen. Bijna alle informatie over hommels die je googelt maken melding van het feit dat de hommel een beschermde diersoort is. Ik kan de hommel niet vinden op de lijst van beschermde soorten die hoort bij de Flora en Faunawet. Dus volgens mij mag het verplaatsen of eventueel verdelgen van een hommelnest dat echt in de weg zit, wettelijk gezien.

Opkomst en ondergang van het nest

Van maart tot half mei zoekt een vrijvliegende koningin een geschikte nestruimte om een nieuwe kolonie te beginnen. Verlaten holen in de grond, nestkasjes (het liefst met het vogelnest van vorig jaar er nog in) en dus ook spouwmuren zijn geschikt. De aardhommel houdt het het liefst dichtbij de grond. Eenmaal een geschikte plek gevonden maakt ze van nectar en stuifmeel het nest dat uit was bestaat. In ieder compartiment legt ze circa tien eitjes. Zo worden de eerste werkster geboren en gaat door totdat de kolonie tussen de 40 en 80 werksters omvat. Later in het seizoen gaat de koningin over tot het leggen van onbevruchte eitjes, waar de darren uit voortkomen. De laatste heroïsche daad is het zorgen voor nieuwe koninginnen.

Als dat gebeurd is en de darren uitgevlogen zijn, gaan de werksters ook eitjes leggen. De koningin voelt zich in haar positie als alleenheerser bedreigd en zal proberen dit te verstoren en deze eitjes op te eten. Uiteindelijk gaat het koninkrijk ten gronde. De jonge koninginnen vliegen ook uit en ontmoeten een dar voor een romantisch moment en zoeken daarna een plek om de winter door te komen om het volgend jaar zelf een kolonie te starten. De werksters sterven van ouderdom evenals de uitgewoonde en zo goed als kale oude koningin. Het is eind juli/begin augustus geworden. Het eens zo florerende hommelnest is ten onder gegaan.

Wil je volgend jaar geen hommelnest meer terug in de spouw plaats dan een speciaal roostertje (verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt) of maak de nestkast goed schoon.

Meer weten over de hommel? Klik hier voor een leuke pagina op beesies.nl

Welke soort heb ik mijn tuin. Je weet het zo met deze geplastificeerde herkenningskaart hommels (voor maar € 2,99). Klik op de afbeelding om te bestellen

Herkenningskaart_hommels

Weet je dat een hommel warmbloedig is, 200x per seconde fladdert (12.000x per minuut) hij bezoekt nooit een tweede keer een bloem en dat hij om de 40 minuten moet eten om in leven te blijven.

Hommels zijn interessante insecten. Wil je er wat meer over weten en ze kunnen herkennen? Bestel dan de Minigids Hommels en Bijen, je herkent dan meteen de wilde bijen. Je kunt je kennis verdiepen met de Veldgids Hommels van de KNNV (€ 32,95).

Op 7 april 2016 was er een leerzame aflevering van het NPO programma De Kennis van Nu over wilde bijen en hommels. In dit 11 minuten durende filmpje het antwoord op de vraag waarom wij wilde bijen en hommels zouden moeten beschermen.

Klik hier om naar de site van NPO.nl te gaan


BewarenBewaren

BewarenBewaren

129 reacties

  1. Bram schreef:

    Beste,

    Er ligt een plank midden in mijn tuin waar een hommelnest onder is gekomen. Eigenlijk ben ik daar heel blij mee en heb ik bewust deze plank heel de zomer in mijn tuin laten liggen. Maar het ziet er niet uit en inmiddals wil ik toch wel van deze plank af. Wat is het betste moment om deze plank weg te halen? Als het nest blijkft bestaan zonder blank dan zou dat helemaal top zijn.

  2. Boen schreef:

    Beste,

    Wij hebben een hommelnest in de spouwmuur tegen de badkamer. Wij zijn ah verbouwen en nu zien we dat de gyproc muur nat is, kan dit van het nest komen?
    Groetjes Dorien

    • Henk schreef:

      Dat kan ik helaas hiervandaan niet zien. Het is niet zo dat er heel veel vocht vrijkomt in een nest. Daar zouden ze zelf ook last van hebben. Dus als het erg nat is, lijkt het mij eerder lekkage. Zeker als het ‘schoon’ water is.

  3. Hanae schreef:

    Goedemiddag,

    Ik heb een hommelnest in mijn schuur. Het is verschrikkelijk, durven onze fietsen niet meer te pakken.
    Wat kan ik het beste doen? En hoe krijg ik het weg?

    Mvg Hanae

    • Henk schreef:

      Deze blogpost is bedoeld om hommelnesten zoveel mogelijk te beschermen en mensen te informeren dat je hommelnesten prima kunt laten zitten. Ik zou je willen adviseren om te proberen om je angst opzij te zetten. De nesten zijn al over hun hoogtepunt heen. In de nazomer is alles voorbij.

  4. Hasan schreef:

    Ik heb een hommel nest in de spouwmuur, de buren willen dat ik deze dichtstop. Ik heb ze proberen te overtuigen van hun nut maar de constante aanvliegroute is voor hun niet ok. Bestaat er een koker waarin zij de aanvliegroute boven 2 meter kunnen gebruiken of iets dergelijks? Mvg, Hasan

    • Henk schreef:

      Helaas zoiets bestaat niet. Je zou kunnen proberen om zelf iets in elkaar te knutselen.Vervelend dat de buren zich zo opstellen. Misschien kunnen ze het nog even volhouden. De nesten zijn nu op het hoogtepunt en dan gaat het steeds verder achteruit. Ergens in augustus is het afgelopen.

      • Roel schreef:

        Wij hebben boomhommels in een nest onder onze stacaravan. Vlak onder onze deur, in alle soorten en maten. Leuk, maar beetje onhandig qua plaats. Hoe lang zou zo’n nest nog hoogseizoen hebben?

        • Henk schreef:

          Ik snap dat het onhandig is. Ik vermoed dat het nest nu wel zo’n beetje op zijn hoogtepunt is. Er zullen nu niet veel meer werksters bijkomen. Wat er nog komt zijn de mannetjes die met de jonge koninginnen gaan paren. Maar dat wordt geen in- en uitgevlieg onder jouw deur. Zo ergens in de tweede helft van augustus zal het wel zo’n beetje klaar zijn. Ik hoop dat jullie het nog even kunnen volhouden.

          • Roel van Gestel schreef:

            Dank voor je reactie Henk. Komt goed, we laten elkaar met rust en hebben de hor extra afgeplakt, want er is een dikke die telkens verdwaalt en bij ons naar binnen wil. De natuur is bijzonder!

  5. Angelo schreef:

    Hallo een vraag wij hebben een nest in de spouwmuur van onze aanbouw maar daar waar de hommels naar binnen gaan moet binnenkort gesloopt worden kan ik ze dan beter laten verwijderen?

    • Henk schreef:

      Excuus voor de late reactie. Je kunt kijken of je een imker kunt vinden die dit wil doen. Maar het valt mij op dat de meesten niet staan te wachten nop zo’n klus. Bovendien moet de imker er wel bij kunnen. Zolang nog niet gesloopt is dat waarschijnlijk lastig. Is het een optie te wachten tot aug/sept?

  6. P. Ketelings schreef:

    Wij hebben een hommelnest midden in de garage, we laten het lekker zitten en laten de deur naar de tuin open. Ik heb begrepen dat het nest van zelf aan zijn einde komt. Hoe voorkom ik dat ze zich volgend jaar opnieuw in de garage vestigen?

    • Henk schreef:

      Bedankt voor je bericht. Goed dat je het laat zitten! Als het nest in de nazomer verlaten is, kun je de invliegopening blokkeren. Ik weet niet hoe die er uitziet, maar er zijn kleine roosters voor of je stopt het dicht.

  7. Sjim schreef:

    Bij mij zit er een hommelnest naast de voordeur achter de grijze container. Geen probleem, ik laat ze zoveel mogelijk met rust. Één keer in de twee weken moet container op het trottoir worden gezet om te worden geleegd. Dit doe ik in de avond als het al donker is. Ik heb dan geen last van de hommels en s’morgensvroeg als de container is geleegd zet ik deze weer terug. De hommels zitten achter de container en kruipen via een spleet tussen de tegels onder de grond. Er zijn kleine en hele dikke hommels bij. Tot zover geen probleem maar er zijn dagen dat er hommels naar binnen komen, hoe ze naar binnen komen weet ik niet. Ze zitten achter het gordijn van de voordeur, soms wel 10 of 15 keer per dag. Waarom ze dat doen is mij en raadsel want het enigste wat ze dan willen is weer naar buiten vliegen. Ik vang ze met een visnetje en laat ze buiten weer los. Ik heb nog niet gezien hoe of waar ze de woning binnenkomen, het moet wel bij de voordeur zijn, maar ook als deze de hele dag dicht is komen ze toch binnen. Er zit geen raam in de gang die open kan. Hoe kom ik er nu achter hoe en waar ze binnen komen. Ik ben al een paar keer buiten wezen kijken maar zie ze alleen waar ze onder de grond gaan. Ze doen verder geen kwaad maar ik vind het niet prettig als er soms meerdere hommels in de gang achter het gordijn zitten.

  8. Nathalie schreef:

    Goedendag, Ik heb net ontdekt dat er een hommelnest in onze achtertuin zit. Ze vliegen af en aan aan. De ingang zit in een stapel losse stenen naast onze buiten zithoek en de zandbak van mn dochtertje. Ze vliegen dus over onze hoofden en tafel heen. Ik ben zelf niet bang en ik vind het nuttige beestjes maar het zijn er wel heel veel. En ik ben bezorgd over mn dochtertje van 1 die in de tuin spreelt. Ik lees dat verplaatsen lastig is een ik lees op de website van de plaatselijke imkers in Amsterdam dat ze ze ook niet komen verplaatsen. Bestrijden vind ik een hele vervelende optie. Wat kan ik doen? Tot wanneer blijven ze actief?

    • Henk schreef:

      Jammer dat de imkers zich zo opstellen. Misschien helpt een oproep op een forum of Faceboekgroep om iemand te vinden. Als je niet wilt laten verdelgen, is het misschien een optie om de zandbak tijdelijk te verplaatsen of hiervoor een alternatief te bieden aan je dochtertje. Vanaf augustus gaat het hard achteruit met het nest en ergens in de nazomer vliegen de nieuwe koninginnen uit.

  9. José Jonkers - van Leest schreef:

    Wij hebben een hommelnest gevonden onder de bodem van een schuurtje wat afgebroken moet worden in plaats te maken voor een fundering. Hoe kunnen we dat best het best verplaatsen?

  10. Petra schreef:

    Beste Henk, Interessant allemaal. Ik heb een vraag. Ik woon 2 hoog en heb naast mijn voordeur een vogelnestkastje hangen waar ik 3 jaar achtereen meerdere koolmeesnestjes in heb gehad. Dit jaar kennelijk niet, maar nu vliegt er al weken een hommel in en uit of meerdere? Ik begrijp dat ik de beessies het beste met rust kan laten totdat ze uitgevlogen zijn? Vraag me alleen af of deze plaats nuttig zal blijken te zijn voor hen. Geen tuin/bloemen direct eromheen.

    • Henk schreef:

      Als je het nestmateriaal van de mezen hebt laten zitten wordt zo’n nestkast extra interessant voor hommels. Maar zo trekken ze er ook wel in. Hommels gaan gerust enkele kilometers van huis om voedsel te zoeken. De koningin zal vast in de smiezen hebben gehad dat er in de buurt wel wat te halen valt. Geniet er van.

  11. Ingrid schreef:

    Gisteren ontdekte ik bij het verwijderen van enige planten een hommelnest. Normaal zou ik denken watleuk, laat lekker zitten. Maar hij zit toch wel op een gevaarlijke plek. Nl.in een bloembak op het schoolplein tussen de planten waar de hele dag door kinderen aan het spelen zijn. Ze zoeken daar naar lieveheersbeestjes en de andere kriebelbeestjes. (Of plukken stiekem aan de planten) Ze komen dus steeds met hun handen en hoofd dicht bij het nest. Ze zijn 4/5 jaar en zullen ook uit nieuwsgierigheid steeds willen kijken. Wat kunnen we evt doen om het nest te verwijderen? Er vliegen er nu een stuk of 3 maar als het later iets van 100 hommels worden wordt het wel heel gevaarlijk. Het zijn waarschijnlijk akkerhommels.

    • Henk schreef:

      Voor verwijderen kun je het beste contact opnemen met een plaatselijke imker. Die doen het soms. Is het een optie om de plek tijdelijk af te zetten met linten of een hekje, zodat de kinderen niet meer bij de ingang van het nest kunnen komen? In augustus is het allemaal weer voorbij.

      • I schreef:

        Bedankt voor de tip.De laatste dagen zien we echter niets meer vliegen. We denken/ hopen dat ze teveel verstoord zijn met het verwijderen vd planten en het planten vd moestuintjes. Als we ze weer zien gaan we waarschijnlijk toch contact met de imker opnemen. De plek is te risicovol.

  12. Gonnie schreef:

    Ik heb sinds 3 jaar ieder voorjaar een hommelnest in mijn berging. Daarvoor hebben er veel muizen gewoond, dus dat muizennest zal wel kloppen. Ze gaan bij de grond naast de deur door een gaatje naar binnen. Ik vind het prachtig.

  13. Ronica Roels schreef:

    Ik heb twee jaar een hommelnest in de spouwmuur gehad. Dit jaar heb ineen enorme stankoverlast binnen in huis als het warm weer is en de zon op die muur schijnt.
    Mijn parkiet leeft nog, dus het zal geen giftige geur zijn.

  14. Henk schreef:

    Van Marielle ontvingen wij de volgende vraag:

    Wij hebben in de spouwmuur naast de keukendeur een hommelnest. Nu heb ik gelezen dat zo’n nest eind juli/begin augustus helemaal verlaten is en je dan door middel van een bijenbekje de toegang tot de spouwmuur kunt afsluiten voor een eventueel nieuw nest. Dit lijkt mij een alleszins redelijke oplossing, wetende dat de bij/hommel een beschermd diersoort is. Mijn vraag is echter: hoe weet ik zeker wanneer het nest uitgestorven is?
    Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

    • Henk schreef:

      Goed dat je zo met het nest omgaat. Op een gegeven moment zie je de activiteit steeds verder afnemen. Van het af- en aanvliegen van werksters tot nauwelijks nog activiteit. Als het helemaal ophoudt is het gebeurd. Maar het is niet nodig om direct in augustus de afsluiting te maken. Er wordt toch geen nieuw nest meer gemaakt dit jaar. Als je bijvoorbeeld wacht tot september/oktober zit je altijd goed.

  15. Richard schreef:

    We hebben een hommelnest in de spouwmuur bij de keuken. Geen probleem, ze vliegen af en aan, kleine en hele dikke. Maar sinds een paar dagen kruipen de maden over de keukenvloer. Dit verbaast me, want ik verwacht dat de larven in het nest blijven tot ze uitvliegen. Ik kan nergens een gaatje vinden, maar dat moet er natuurlijk wel zijn, anders komen ze niet binnen. Nog advies?

    • Henk schreef:

      Maden zijn larven van vliegen. Nu lijken de larven van hommels er wel wat op. Weet je zeker dat het hommellarven zijn? Met het warme weer van de laatste tijd gaat het hard met de vliegen. Hommellarven gaan in de regel niet op sjouw. Dan zouden ze wel gek zijn, want ze worden goed verzorgd door de werksters. Speculatief: misschien is er te weinig voedsel voor ze, maar als ze af en aan vliegen zoals je zegt, is dat ook weer niet waarschijnlijk.

  16. Ron schreef:

    Al vele jaren hebben wij plezier van de vliegbewegingen van de hommels in onze spouwmuur. Echter sinds vandaag is de kolonie actief om de isolatie los te peuteren en deze door de aan/uitvlieg opening naar buiten de duwen. Er ontstaat dus nu wel lichte schade aan onze zorgvuldig geisoleerde woning van 2004. Wat is nu het advies?

    • Henk schreef:

      Bedankt voor je reactie. Misschien valt de schade mee en kun je het nest laten zitten. Dat moet je zelf beoordelen. Vanaf augustus gaat de kolonie ten onder. Wellicht kun je dan weer wat isolatiemateriaal terug doen en vervolgens het gat afsluiten met een roostertje, zodat ze er volgend jaar niet meer in kunnen.

  17. Nancy schreef:

    Hoi, ik heb een nest hommels in mijn spouwmuur zitten vlak bij de deur. Sorry, maar ik ben nogal panisch en ik kan er echt niet tegen. Omdat ik wilde dat ze weggingen heb ik de gaatjes dichtgemaakt met staalwol. Er blijven nu een aantal hommels daar heel de tijd af en aan vliegen. Nogmaals omdat ik echt panisch ben, ben ik zelfs bang dat ze binnen komen en heb ik heel de nacht niet kunnen slapen. Is de kans nu groot dat ze binnen komen, kan ik nog iets anders doen dat ze weg gaan of gaan ze nu uiteindelijk vanzelf weg ? Ik hoor graag van u.

    • Henk schreef:

      Het is vervelend voor jou dat je zo bang bent voor hommels. Ik kan wel zeggen, dat hoeft niet. Maar daar heb je waarschijnlijk weinig aan. Ik ben dan ook bang dat ik je niet verder kan helpen. Mijn advies zou zijn om het te laten zitten. In augustus ben je overal vanaf en dan maak je het gat dicht met een speciaal roostertje. Nu zitten de hommels en larven binnen in het nest opgesloten en afgesloten van voedsel. Dat is ook niet fijn.

  18. S schreef:

    Er wordt op internet (en hier) heel veel geadviseerd de lokale imker te bellen. Misschien hebben we hier hele luie, maar die komen hier niet voor hommels. Sterker nog.. die adviseerden eerste de gemeente te bellen (redelijk apart advies) en daarna een verdelger. Het nest zit in mijn tuin en dan ook nog precies in het midden van een grasperk. Erg onhandig.

    • Henk schreef:

      Imkers zijn net mensen. Blijkbaar zitten er veel verschillen in hoe men tegen dit probleem aankijkt. Ze zijn het ook niet verplicht. Wel vervelend voor u, want een nest midden in een grasperk is met een redelijke kans op succes te verplaatsen. Misschien is het een idee om contact te zoeken met de Nederlandse Bijenvereniging. Wellicht weten zij iemand uit uw buurt die wil helpen.

  19. Paul schreef:

    Hallo Henk,

    Wij hebben een nest hommels bij de afvoer van de goot onder het platdak van de garage zitten. Ze zitten ons niet in de weg maar maken het nest tussen houten plafond en de bitumen dakbedekking. De bitumen dakbedekking staat nu in de hoek waar het nest is strak. Heeft het volk de kracht om met de bouw van het nest de bitumen dakbedekking los te duwen van de dakrand waaronder het bevestigd is of hoeven wij ons niet druk te maken?

    • Henk schreef:

      Hallo Paul. Het is lastig te beoordelen zonder ter plekke eea te kunnen zien. Ik denk niet dat de hommels in staat zijn om de dakbedekking los te duwen als dat vakkundig is aangelegd. Het zijn zachte materialen waarvan het nest is gemaakt. Maar 100% zeker weet ik het ook weer niet. Goed in de gaten houden.

  20. Marianne schreef:

    Bij ons in de spouwmuur zit al enige tijd een hommelnest. Op zich niet erg, maar het veroorzaakt in huis een vreselijke stankoverlast. Als ik enige tijd in die stank zit krijg ik er zelfs keelpijn van en een ziek gevoel. Ik wil het nest dan ook snel weg hebben. Liefst wel op een diervriendelijke manier. Maar kan een imker wat doen in een spouwwmuur? Er zullen waarschijnlijk stenen wegmoeten en of de woningbouw daar blij mee is. Ik wil echt snel van die stank af, een soort rottende aarde geur is het

    • Henk schreef:

      Wat vervelend voor u, die stank. Wij hebben zelf meerdere malen een hommelnest in de spouw gehad en nooit iets gemerkt van enige geur. Vliegen er nog hommels af en aan? Als dat niet het geval is of veel minder, dan kan het zijn dat het nest getroffen is door een virus oid en dat de stank van dode hommels komt. Of de stank komt toch van iets anders. Een nest diervriendelijk uit de spouwmuur halen zal heel lastig worden. Ik begrijp ook dat de overlast voor u zo groot is, dat er snel een oplossing moet komen. U kunt een imker benaderen of anders is de enige overgebleven optie om het weg te laten halen door een bedrijf dat in bestrijding is gespecialiseerd. Veel succes!

      • Marianne schreef:

        Dank voor uw snelle antwoord. De hommels vliegen inderdaad nog in en uit. Zijn druk bezig. Heb de hele kamer al schoongemaakt inmiddels om te kijken waar de geur vandaan komt. Niets gevonden dus dachten we dat het van het nest moet komen. Zit ook echt in die hoek bij de muur waar het nest zit. Ga morgen zoeken naar een imker in de buurt. Die kan misschien langskomen en advies geven.

  21. Harmke schreef:

    Beste Henk, ik trof zojuist een hommelnest in de grond aan. In een perk, dat we gaan verwijderen/verplaatsen om ons terras te kunnen verplaatsen…En het is vrij dicht bij de achtergevel, dus waar we ook veel langslopen. Wat kunnen we doen om zowel de hommels te sparen als onze tuin op orde te krijgen? Geen makkelijk vraagstuk vrees ik…

    • Henk schreef:

      Dag Harmke. Inderdaad geen makkelijk vraagstuk. In ieder geval wel heel goed dat je je om het nest bekommert. Je hebt altijd opties. Het is nog relatief vroeg in het seizoen, misschien kun je een imker vinden die bereid is om het nest te verplaatsen. Dat is voor alle partijen de beste oplossing. Als het plekje met het nest ‘gespaard’ kan blijven tot ca medio augustus is de cyclus voorbij en het nest verlaten. Dat is misschien ook een optie. Op zich behoeft de plek geen probleem te zijn. Wij hadden een nest bij de voordeur en dit jaar in de spouw aan de achterkant. Wij hebben nooit last gehad van de hommels. Veel wijsheid. Laat nog eens weten in een reactie hieronder wat het geworden is.

  22. Harry schreef:

    Bij het verwijderen van een olan zat er in de pol een nest dat er uit viel. Een klompje van ronde balletjes met heel veel hommels. Ze hebben nu het nest afgedekt met stukjes plant. Ik moet daar echter wel werken etc. Ik durf het geheel niet echt te verplaatsen. Hoe lang blijven ze nog rommelen aan dat nest?

    • Henk schreef:

      Het seizoen loopt zo langzamerhand tegen het einde. Waarschijnlijk zijn ze nog een week of drie bezig en dan valt het nest uiteen. De darren (mannetjes) gaan paren met de nieuwe koninginnen, die overwinteren en beginnen volgend jaar een nieuw nest. De rest gaat dood.

  23. Carnation schreef:

    Goedemiddag Henk,

    Sinds een week heb ik hommels in huis. Ik kan er echter niet achter komen hoe ze steeds binnen komen. Ik woon in een maisonette en op de begane grond heb ik een gang met voordeur, meterkast en een trap naar de woonverdieping. In mijn voordeur zit een rond raampje en er zitten regelmatig meerdere hommels gezellig naar buiten te kijken. Heb buiten al een aantal x gekeken of ik ze richting de spouwmuur zie vliegen maar ik kan helemaal niets ontdekken. Hoe komen de beestjes binnen als zelfs de voordeur een dag niet opengaat?

    • Henk schreef:

      Het is altijd lastig lastig om iets te roepen van een afstand. Ik vermoed dat er ergens een hommelnest zit dat naast een ingang naar buiten ook een kleine doorgang naar je huis heeft. Als er bijv. een bos bloemen op de vaas staat, hebben ze ook een reden om een kijkje te gaan nemen. De meesten zullen gewoon buiten op zoek gaan naar voedsel. Ik hoop dat je er niet al te veel overlast van ondervindt. Groet, Henk

  24. Tabitha schreef:

    Hallo,

    Er komen sinds enkele dagen steenhommels (denk ik, zwart met een oranje poep) binnen van rond onze kachel. Ik heb momenteel volledig op de kachel een folie geplakt zodat ze niet meer kunnen binnenkomen. De kachel zit in de muur. We hebben kindjes van 11 maand en bijna 3 jaar dus ik heb liever niet dat die hommels binnen vliegen. Kan de brandweer die weghalen? Ik denk dat ze in de schoorsteen zitten rond de buis. Die buis hebben we vorig jaar nog maar nieuw geplaatst.

    Groetjes

    • Henk schreef:

      Het zijn waarschijnlijk steenhommels, inderdaad. Hoe het precies geregeld is in België, weet ik niet. In Nederland moet je niet bij de brandweer zijn als je overlast van insecten hebt. Ik zou contact zoeken met een plaatselijke imker. Misschien kan die het nest weghalen of weet hij/zij een andere oplossing. Anders wordt het een bedrijf dat gedierte bestrijdt. Succes!

  25. Niekie schreef:

    Hallo ik heb een vraag
    Ik heb een hommel nest boven de deur in de spouwmuur van de achtertuin
    Ik lees dat die niet verplaatst kunnen worden
    Nou heb ik er geen last van maar de poes vind zo nogal interessant en de hond vind ze ook wel leuk
    Dit moet een keer mis gaan en dat wil ik voor komen
    Heeft iemand een idee hoe ik ze levend kan weg halen of laten halen
    Alvast erg bedank voor uw reactie

    • Henk schreef:

      Als het nest in de spouwmuur zit, kan dat niet verplaatst worden. Dat klopt. Het nest (levend) weghalen is dan ook geen optie. Het is of vernietigen of het gewoon laten zitten. Wij hebben momenteel een nest steenhommels precies bij de schuifpui. Tot op heden gaat het goed, wij zitten gewoon op ons stoeltje en de hommels vliegen af en aan. Beetje rekening mee houden, als we naar de tuin gaan. We hebben ook een hond en die taalt er verder niet naar. Dieren weten instinctief bij welke andere dieren ze weg moeten blijven. De felle kleuren geven dit signaal. Dat geldt ook vast voor je hond en kat. En hoe erg is het, mochten ze een keer gestoken worden. Dat overkomt ze echt één keer. Maar goed, de keuze is aan jou. Veel wijsheid!

  26. Nadine e schreef:

    Hallo Henk,

    Zojuist heb ik onder een hoop bladeren een beginnend bommelnestje ontdekt. Hartstikke leuk! Het nadeel is echter dat dit nestje zich in het zandbakje van de kinderen bevind en in de Aanlooproute van hun speelkeukentje en huisje. Is het mogelijk om het nestje te verplaatsen? We wonen aan de rand van een wijk met natuurgebied. Ik dacht het daar te plaatsen.

    Vriendelijke groet,
    Nadine

    • Henk schreef:

      Dat kun je proberen. Of kijken of een plaatselijke imker dit voor je wil doen. Punt is dat je wilt verplaatsen met de koningin er in. Anders gaat ze gewoon verder op de oude plek. Succes.

  27. Marleen schreef:

    hoi, ik heb in mijn schuur 2 stuks steenwol liggen en ik denk dat daar nu een hommelnest in zit. Ik heb er verder niet echt last van, ik zet mijn fiets wel ergens anders neer :)
    Kan ik dit nest laten zitten? ik namelijk geen enkele hommel vliegen, ik hoor ze alleen.

    • Henk schreef:

      Als de aanvliegroute voor de hommels vrij is kun je het gerust laten zitten. Weet je zeker dat het hommels zijn, als je ze niet ziet? Kunnen ook misschien wespen zijn of hoornaars.

  28. Jeroen Timmermans schreef:

    goedenavond, we hebben in een vogelhuisje in de tuin een oud vogelnestje zitten en daar zit nu een hommelnestje in. Dit hangt op een niet fijne plek dus willen we het eigenlijk weg hebben. heb gebeld en verdelgen of verhangen kost € 80,-, zijn er nog andere goedkopere en vriendelijke acties die we kunnen doen?

    • Henk schreef:

      De goedkoopste oplossing is het nest gewoon laten zitten. Dat wil ik je graag in overweging geven. Meestal gaat het goed. Als het een probleem wordt kun je altijd nog overwegen om dat bedrijf te laten komen. Hartelijke groet, Henk

  29. Joost schreef:

    Hallo,

    We hebben in een spuwmuur net boven het terras een nest zitten, de isolatie wordt nu zelfs naar buiten geduwd de gevel dag vliegen er ongeveer 6 stuks in en uit.
    Het is een enorme herrie in de muur inmiddels.

    Wat kunnen we hier het best aan doen?

    Groeten

    • Henk schreef:

      Beste Joost. Dat is lastig om te adviseren. Omdat het nest in de spouwmuur zit kan het niet verplaatst worden. Een optie is om het gewoon te laten zitten. Meestal gaat dit goed. Zodra aan het eind van de zomer het nest ten onder is gegaan, kun je de opening afsluiten met een speciaal roostertje (ik zag ze onlangs nog bij Karwei liggen). Dan komen ze volgend jaar niet terug. Durf je dit niet aan dan moet er een gespecialiseerd bedrijf komen. Wij hebben zelf momenteel een steenhommel bij de schuifpui. We moeten dus straks dagelijks meerdere keren door de aanvliegroute naar de tuin. We laten het nest zitten en wachten af, maar dat is onze keus. Jij moet zelf die van jou maken. Groet, Henk

  30. Erika schreef:

    Hallo. Wij hebben een hommelnest in een stofzuiger die we af en toe gebruiken. De stofzuiger staat in de paardenstal. De grote hommel gaat door de slang naar binnen. We willen de stofzuiger verplaatsen. Zijn alle hommels snachts binnen en kunnen we de stofzuiger dan op een andere plek zetten. Er zitten ook al kleine hommeltjes in. Groet Erika

    • Henk schreef:

      Bedankt voor je bericht, Erika. Je kunt het hommelnest gerust op een andere plaats neerzetten. Hommels vinden het nest in de regel via op markante punten in de directe omgeving. Maar dit nest is nog zo vers, dat ze de weg wel terug gaan vinden, zeker als je het verplaatsen ’s nachts doet terwijl ze allemaal binnen zitten. Het is nog vrij vroeg in het seizoen, dus heel grote aantallen werksters zijn er nog niet. Goed uitkijken bij het verplaatsten, direct de aanvliegopening afsluiten. Je wilt niet gestoken worden. Fijn dat je dit nest wilt redden!

    • Erika schreef:

      Hallo,
      Na twee verhuizingen van de stofzuiger met hommelnest lijkt het goed te gaan. We hadden het nest eerst op een andere plek in de stal gezet maar gezien onze eerdere ervaringen met een hommelnest waarbij de hommels ons zeer dwingend weg wilden hebben, door met meerdere tegen je aan te vliegen, leek het ons beter een rustiger plek te zoeken. Dat is gelukt.
      Toen ik de bovenkant van de stofzuiger optilde zag ik veel condens dus ik heb er een stok tussen gezet zodat het kan luchten. Ik zie af en toe een hommel naar binnen gaan. Ik hoop dat de stofzuigerzak groot genoeg is. Als je tegen de bak van de stofzuiger tikt hoor je ze duidelijk zoemen. Ze hebben hun weg gevonden, gelukkig.
      Groet Erika

  31. Sylvia schreef:

    In een hoek pal naast het deurkozijn, bevindt zich een gat naar de spouw waar zich nu een hommelnest heeft gevestigd: 4 cm naast de deur (= breedte kozijn) en 7 cm onder de deur (= hoogte deurdrempel).
    Dus binnen tien centimeter afstand van de openslaande (achter)deur en deuropening.

    Telkens als de deur opengaat stap je zo in de aanvliegroute van de hommels; al vliegen ze wel op voethoogte, het gat bevindt zich immers ter hoogte van de terrastegel.
    De deurklink bevindt zich op 110 cm boven de ingang naar het nest.
    De openende deur zelf kan dan mogelijk aanvliegende hommels raken.

    Kan dat kwaad? Ik hou van hommels, maar word liever niet gestoken.

    Of moeten we een ander gat voor ze boren? En dat gat dat ze nu gebruiken dichtmaken?
    Zo ja, op welk uur kunnen we het beste dat gat dichtmaken?

    • Henk schreef:

      Dag Sylvia. Dit is wel een nare plek voor een hommelnest. We hebben er zelf een naast de voordeur gehad, maar dat wel ca 30 centimeter van de deur. Dat gaf geen probleem. Zo dicht bij de deur als dat van jou lijkt mij wel een risico. Kan het nest evt. verwijderd worden? Anders misschien toch dichtmaken. Het is nog aan het begin van het seizoen. Als de koningin nog vliegt kan ze een andere plek zoeken. Succes! Henk

      • Sylvia schreef:

        Hoi Henk!
        Dank je wel voor je reactie. Na jouw woorden heb ik besloten dat we de situatie niet zo laten, het huidige gat moet dicht.
        Volgens mij vliegt de koningin nog wel, maar het is lastig te bepalen wanneer ze niet thuis is, ik heb haar tot nu toe niet zien wegvliegen enkel aankomen.

        Waarschijnlijk gaan we een gat in de spouwmuur boren, dertig tot veertig centimeter verder van de deur.
        Heb je nog een idee voor ons hoe we dat huidige gat het beste kunnen dichtmaken? Want bestaat er met cement een kans dat ze erin komt vast te zitten?
        Nogmaals bedankt!

        • Henk schreef:

          Hoi Sylvia. Je hebt wel hart voor hommels! Goed om te zien. Ik denk dat cement wel snel ondoordringbaar wordt voor de koningin. Ik denk dat dat wel kan. Het blijft natuurlijk altijd een risico dat de koningin nog binnen is. Als je het nieuwe gat eerst boort, kan ze daardoor vluchten. Weet je welke soort het is? HG Henk

          • Sylvia schreef:

            Ha Henk!

            Nee, nog niet. Ik heb haar in een paar dagen tijd nu zo’n vijf keer gezien.
            De eerste keren was ik niet zo met het determineren bezig.

            En de laatste twee keren dacht ik: “Och ja, de soort bepalen! Hoe zag ze er nou ook al weer uit?” :-)

            Hartelijke groet,
            Sylvia

          • Sylvia schreef:

            Hoi Henk,
            We hebben vorig weekend op dertig centimeter afstand van het ongewenste gat een nieuw gat in de muur geboord en het oude met cement dichtgesmeerd.
            Het was een tijdje spannend, want we zagen geen enkele hommel meer.
            Maar eergisteren zag ik voor het eerst een klein hommeltje met een wit kontje uit het gaatje komen.
            Ook gisteren en vandaag een enkeling gezien.
            Ik was heel blij te zien dat een of enkele werksters de nieuwe opening gevonden hebben. Dat komt dan wel goed met het volk!

            We hebben alleen maar biologische planten in onze grote tuin, dus binnenkort als meer planten gaan bloeien kunnen ze op korte afstand veel stuifmeel en nectar vinden.
            Bedankt voor je advies!
            Groetjes

          • Henk schreef:

            Hoi Sylvia. Wat fijn dat het goed is afgelopen. We hebben nu zelf ook weer een uitdaging. Ik zie vandaag 2x een koningin steenhommel precies in een opening tussen de muur en de schuifpui vliegen. Daar gaan we dus iedere dag door heen naar de tuin. Maar eens afwachten wat er gebeurt. Wellicht een aanvulling op deze blogpost. Hoop (en verwacht) dat het wel goed gaat. HG Henk

  32. H. Sinnema schreef:

    Ik heb, ‘in mijn ogen’, een zeer grote hommel in de tuin.
    Het arme beestje probeert te vliegen maar heeft één normale vleugel en een kleintje. Heb hem al een aantal malen terug in mijn bloemen border terug gezet maar zie hem dan later weer door de tuin lopen. Wat nu? Groeit die kleine vleugel weer aan als een normale?

    • Henk schreef:

      Soms gaat het mis in de natuur. Deze hommel heeft helaas waarschijnlijk gewoon pech. De vleugel groeit niet meer aan. Je kunt daar zelf niets mee doen.

  33. Franka schreef:

    Ik heb al twee jaar achter elkaar een (hele) grote hommel, een koningin, in mijn huis gehad en weer buiten gezet, volgens mij is het nest in de tuin, want er zijn veel hommeltjes nu.
    Ik weet alleen niet wat voor soort ze zijn, ik ben vergeten om een foto te maken, maar de koningin was grotendeels zwart met een witte “kont”, weinig geel en echt heel groot. zeker 3-4 cm lang.
    Ik heb momenteel drie soorten hommeltjes in de tuin, een is een boomhommel (ik weet helaas niet waar die wonen ;-)) en die andere twee zijn tuin of aard of veldhommeltjes. ze blijven niet lang genoeg stil zitten ;-(
    de hommeltjes die nu vliegen zijn allemaal kleiner dan 2cm. Ik weet niet precies waar het nest zit, ik denk ergens onder de takkenhoop. Ik ben heel benieuwd wat voor soort het zou kunnen zijn. ik vind het echt leuk dat er zo veel zijn. ik doe ook mijn best met bloemetjes en ik laat mijn kruiden tegenwoordig ook bloeien

  34. Mar schreef:

    Ook dit jaar zit er een hommel nest bij onze schuifpui (nest ingang zit bij de grond)
    Vorig jaar niks geen last gehad omdat we de pui bijna niet gebruikten.
    Nu zijn we de zijkanten van onze overkapping aan het dichtmaken, en dat beïnvloed denk ik wel de aanvlieg route.
    Dit jaar gaan we ook vaker buiten zitten en ben ik bang dat we nu wel hinder krijgen van de hommels.
    Doodmaken vind ik zielig maar mijn kleine kinderen zijn doodsbang voor alles wat vliegt.

    Wat te doen?

    • Henk schreef:

      Ik vind het wat lastig om te adviseren. Als je heel vaak dichtbij een nest gaat zitten of in de aanvliegroute, kan dat problemen geven. Het lijkt mij het beste om contact met een plaatselijk imker te zoeken.

  35. Ellen Isabela schreef:

    Hoi.
    Weet iemand wie een hommel nest kan verwijderen?
    Ik heb er een in mijn vogelhuisje en ze vliegen erin en eruit. Ik hoop dat er tips binnenkomen.
    Bedankt voor het lezen

    • Henk schreef:

      Ik neem aan dat je met een vogelhuisje een nestkast bedoelt. Je moet je afvragen of je het nest wilt laten weghalen. Hommels zijn in de regel niet agressief. Bij de reacties op mijn blog vind je misschien ook nog tips. In het uiterste geval kun je het beste een plaatselijk imker raadplegen.

  36. Tim schreef:

    Beste,

    Een paar dagen terug heb ik in mijn tuin de vijver weg gehaald. Tot mijn verbazing zat er een mooi dikke hommel in een blader nest onder, ik denk de koningin. ik heb er snel een houten kist op gezet omdat ik het anders zonde vind voor de hommel. Nu is alleen het probleem dat we op die plek iets willen bouwen, maar willen de hommel niet weg jagen. ik heb al een soort van hommelhotel gemaakt. nu is mijn vraag of ik op de één of andere manier de hommel met het nest daar in kan zetten, of weet iemand een andere manier? ik hoop dat iemand mij kan helpen.

    Met vriendelijke groet.

    • Henk schreef:

      Wat er nu vliegt aan hommels zijn allemaal koninginnen. Ze is waarschijnlijk nog maar net gestart met het nest. Je zou wel kunnen proberen om het nest in het hommelhotel te zetten. Als het haar niet bevalt, kan ze altijd nog een ander plekje zoeken. Het is nog vroeg in het jaar. Als je het wilt proberen zou ik het wel zo snel mogelijk doen. Succes!

  37. Blom schreef:

    Bij ons in de tuin zit bijna jaarlijks een hommelnest in de spouw. Nooit last van gehad. Helaas nu weer, maar er is een probleem. Kennelijk is de koningin via een kabelgat binnen gekomen en zit er aan de binnenkant ook een groot genoeg gat. Gister zat ineens de koningin binnen. Grote dikke hommel van zeker enkele cm. Via een gaatje in de muur binnengekomen. Ze kwam vast te zitten achter de luxaflex en ik heb haar voorzichtig kunnen vangen en buiten weg laten vliegen. Echter nu horen we af en toe gezoem achter de kabelingang in de huiskamer. Er wordt dus een nest gebouwd en ik vrees dat ze al bezig is met eitjes leggen en direct teruggegaan is naar het nest. Ik durf niet dicht te kitten, omdat ik bang ben dat de kit de hommel kan doden. Uiteraard zit ik niet te wachten op werksters die de huiskamer in komen. Ik heb ook twee honden rondlopen. Wat zou ik kunnen doen?

    • Henk schreef:

      Bedankt voor je reactie. Ik heb niet direct een antwoord omdat ik de situatie niet goed kan inschatten. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat er straks een paar honderd werksters door de huiskamer gaan vliegen. Je zou kunnen overwegen om het gat toch dicht te kitten, met een risico van schade voor de koningin. Er is speciale siliconenkit voor aquaria. Die is er ook in kleine tubes bij bijv. de Praxis. Misschien dat die minder giftig is. Anders een imker er bij halen voor advies. Veel wijsheid gewenst! Hoor hier graag nog eens terug hoe het afgelopen is.

  38. Elody schreef:

    Beste,
    Ik heb ontdekt dat er waarschijnlijk steenhommels in een muur bevinden. ze zijn zwart met een oranje poepje en vrij pluizig.
    deze zijn langs buisjes (ik denk van een oude verlichting) binnen gegaan. ze hadden deze buisjes nochtans dicht gemaakt maar ze hebben er toch een opening in kunnen maken. mij storen ze niet maar dit is de muur kort aan de inkom van mijn zaak. zouden ze steken als er vaak volk binnen en buiten komt gelopen?

    • Henk schreef:

      Bedankt voor uw bericht. Lastige vraag. Hommels zijn in principe niet agressief. Het nest bij ons huis zat pal naast de voordeur. Wij hebben nooit last gehad. Als het een drukke winkel is en de mensen komen heel dichtbij het nest zou het wel kunnen dat er een probleem ontstaat. Misschien kunt u het beste even afwachten en ingrijpen als het echt nodig is. Wij horen graag t.z.t. hoe het is afgelopen.

  39. Christina schreef:

    Vandaag ontdekte ik een hommelnest op/ in de grond naast ons konijnenhok. Op zich doen ze niets maar de kinderen durven niet meer bij de konijntjes te komen of te knuffelen. Ze hebben een zwart lijfje met rode kont. Plusminus 13 mm groot.
    Wat kan ik hier het beste aan/ mee doen?

    • Henk schreef:

      Dit is waarschijnlijk de steenhommel. Die steekt wel iets eerder dan de andere soorten als het nest bedreigd wordt. Het is dus wel goed om de kinderen uit de buurt van het konijnenhok te houden, zolang het nest er zit. Het beste is een imker te zoeken die wil helpen met het nest te verplaatsten. Een andere optie kan zijn om de konijnen tijdelijk door volwassenen te laten verzorgen. In september is het allemaal voorbij. Succes!

  40. willeke schreef:

    Bij ons in de tuin waar een waterloop voor de vijver was, ontdekten wij een hommelnest, door in en uit vliegende hommels.
    Omdat we er geen last van hadden hebben we ze met rust gelaten.
    Maar nu zijn we de tuin anders in gaan delen, waterloop weggehaald,
    en een buxus die verplaatst moest worden eruit gehaald, daarbij een gedeelte van het nest blootgelegd..dat was wel even schrikken.
    savonds hebben we er weer aarde overheen gedaan zodat ze niet steeds schrokken wanneer we te dicht in de buurt aan het werk gingen.
    maar nu kan, durf ik niet verder met graven want er ligt nog een flinke bult aarde en ik denk dat juist daaronder het echte nest zich bevindt.
    Is het mogelijk om eind augustus begin september daar te gaan graven zonder dat ik wat of iets verstoor?

    • Henk schreef:

      Dag Willeke. Goed dat je zo zorgvuldig met dit nest omgaat! Eind augustus/begin september is het wel zo’n beetje gebeurd met het nest. De oude koningin is dan al gestorven en de nieuwe koninginnen al uitgevlogen. Het is prima om dan te graven. De cyclus is dan al rond. Groet, Henk

  41. Dave schreef:

    Sinds enkele dagen hebben we een vochtige muffige lucht in huis. Ik ben gaan zoeken en vind precies op de plek waar het binnen muf ruikt een ingang van een hommelnest. Op zich hebben we er buiten de stank om geen last van. Kan een hommelnest een nare geur veroorzaken?

    • Dave schreef:

      De ingang zit overigens aan de buitengevel.

    • Henk schreef:

      Ik heb nog nooit waargenomen of gehoord dat een hommelnest een muffige geur verspreid die zo sterk is dat het hele huis er naar ruikt. Zeker nu je later aangeeft dat de ingang aan de buitengevel zit, is het zeer onwaarschijnlijk dat de geur hier vandaan komt.

  42. EdH schreef:

    Beste Henk,
    Wij hebben ook hommels in de spouw. Net naast de achterdeur. Met twee kleine kindjes vind ik dit niet zo heel fijn. Heb geprobeerd hun deurtje te dichtten, maar toen vonden ze wel weer een nieuwe manier haha. Mijn vraag is. Hoe en wanneer kan ik het beste welke maatregel nemen als ik er liever toch vanaf wil. Als ik nl met de kids buiten zit en de deur open staat, dan kunnen ze de ingang niet voed vinden en bliven ze nerveus zoeken. Met een gillende dochter en een ietwat te nieuwsgierige zoon tot gevolg.
    Alvast bedankt!

    • Henk schreef:

      Dag Els. Ik snap dat je het met kleine kinderen niet leuk vindt dat er een hommelnest bij de achterdeur zit. Een nest uit de spouw halen is meestal niet mogelijk, tenzij je een gat in de muur hakt. Lijkt me niet reëel. Je kunt contact zoeken met een imker en kijken of er in jullie specifieke situatie mogelijkheden zijn. Ik weet niet hoe oud de kinderen zijn. Maar je kunt ook nog overwegen om het zo te laten en je kinderen uitleggen dat dit de natuur is. Dat het leuk is om naar ze kijken, dat ze nuttig zijn en hoe ze vliegen. Maar ze kunnen wel prikken als je te dichtbij komt. Liever geen ‘deurtjes’ dichten, want dan raken ze in verwarring. Over twee maanden is alles weer voorbij en je kunt dan deze winter de ingang dicht maken met een rooster o.i.d. Dan zoeken ze volgend jaar een ander plekje. Hoop dat je hier wat aan hebt. Henk

  43. Sabine schreef:

    Wij hebben gisteren een hommelnest ontdekt (ik denk steenhommels) in onze spouwmuur.
    Het enge is, dat ik aan het houten raamkozijn aan de binnenkant een soort van geknaag hoor. Kunnen deze beestjes echt geen kwaad voor onze isolatie en ons hout? Anders vraag ik een imker ze te komen weghalen.

    • Henk schreef:

      Als je zeker weet dat het hommels zijn dan hoef je niet bang te zijn voor geknaag. Dat doen ze niet. Wespen en hoornaars doen het wel, die gebruiken het materiaal dat ze knagen en vermengen met hun speeksel om hun nest te bouwen. Dus al je zeker weet dat het hommels zijn in de spouw, is de oorzaak van het geluid iets anders. Zou wel even goed kijken wat het dan wel is.

  44. Hugo van Someren schreef:

    De hommel staat op de lijst van beschermde en bedreigde dieren op de lijst Bijen.
    Google wiki bedreigde diersoorten nederland.

    • Henk schreef:

      De google wiki die ik kon vinden bevat de Rode Lijst van bijen. De soorten die op de Rode Lijst staan zijn bedreigd. Dat wil nog niet zeggen dat ze ook wettelijk beschermd zijn. Hiervoor moet een soort opgenomen worden in de Nederlandse Flora en Faunawet. Hier staan momenteel geen hommels in. Hommels zijn dus niet wettelijk beschermd. Omdat hierover blijkbaar misverstand bestaat heb ik – toen ik twee jaar gelden deze blogpost schreef – telefonisch contact gezocht met het ministerie, die dit bevestigde.

  45. T.van Ham schreef:

    Vandaag kwam ik er achter dat er hommels onder mijn vloer huizen!
    Zag ze via een gat naast een plint bij de vloer naar buiten komen. Mijn woonkamer in!!!
    Wat kan ik hier mee? Durf niet op zoek naar het nest via de kruipruimte (30 jaren woning). Heeft iemand tips??

    • Henk schreef:

      Ik ben een groot voorstanders van het met rust laten van hommelnesten. Een nest in de woonkamer gaat natuurlijk niet. Ik zou als ik u was contact opnemen met een imker of gespecialiseerd bedrijf.

  46. Gekke worst schreef:

    Bij ons zit een pikzwarte Hommel met grijs kontje, dit blijkt een bedreigd soort te zijn en nog maar heel weinig voorkomt. In zuid-Limburg en Belgisch Limburg zul je ze hier en daar nog zien. Wij hebben het geluk dat er een nest tussen onze spouw zit, geluk? nee …zijn er totaal niet blij mee dat ze uitgerekend in onze spouw zitten. Ga lekker naar die vervelende buren van ons.

    Heb het nest verwijderd en zitten nu onder de dakpannen van de buren. hahahaha

  47. H. Westerink schreef:

    We zijn aan het inpakken voor een verhuizing komende maand.
    Een gedeelte van de verhuisdozen hadden we al op de veranda gezet.
    Toen we voor de zekerheid de dozen binnen zette merkte we plotseling veel activiteit op de veranda. Nadat we de dozen nakeken ontdekte we dat er uit één doos veel herrie kwam. Die heeft mijn vrouw buiten neergezet en open gemaakt. Er zaten lege vogelhuisjes in, op één na. daar kwam een hoop kabaal uit. We hebben dat vogelhuisje weer op de veranda gezet en hopen dat het goed komt.
    We zijn nl wel blij met hommels in onze tuin.

  48. t.rutjes schreef:

    Wij hebben een hommeles in de nok van het dak , ze hebben daar wel isolatie en hout van de balken afgeknabbeld. Maken Veel lawaai maar 1 geluid kunnen we niet herkennen. Maakt dewerkster soms ook een raar geluid klinkt bv als grrboe heel raar. Eigenlijk ook wel een beetje eng kan iemand mij daar antwoord op geven.??

    • Henk schreef:

      Ik zou het niet weten, wat dat geluid betreft. Het is overigens niet zo dat hommels isolatie en hout van balken knagen. Wespen en hoornaars doen dat wel. Weet je zeker dat het hommels zijn?

  49. dodo schreef:

    Ik hoor al jaren wat gezoem in het dak van mijn schuurtje..
    van alles bedacht maar dit jaar is het gezoem zo hard. Dat ik eens wat beter ben gaan kijken. En tot mijn grote vreugde is het een hommel nest! Wat een drukke boel.
    Kan het zijn dat ze er al langer zitten? Of steeds weer terug komen.
    Doe al jaren mijn best om de hele lente, zomer en herfst bloemen in de tuin te hebben voor de bij, vlinder, hommel en andere vliegers. Mooie luidruchtige beloning.

  50. Ilse Noens schreef:

    Mijn vriendin vertelde me net aan de telefoon dat ze een nest hommels in haar muur heeft. Mijn eerste reactie was : Cool! Dat zijn geweldige diertjes! Ik persoonlijk vind die zalig om te observeren! Nu is mijn vriendin iets minder fan blijkbaar. Ze heeft een hondje en een kleinzoon en is bang dat die gaan gestoken worden. Haar hondje hapt er naar … Na wat opzoekwerk las ik -hem laten zitten is geen optie vrees ik- dat je een imker kan contacteren om het nest te verwijderen. Kan dit ook indien het nest zich in de muur bevindt?

    • Henk schreef:

      Ik ben bang dat een nest uit de spouwmuur halen niet gaat lukken. Een halve verbouwing is geen optie. De hond zal maar een keer in zijn leven gestoken worden. Dan weet hij wel bij welke dieren hij uit de buurt moet blijven. Ik weet niet hoe oud de kleinzoon is, maar het moet hem toch duidelijk te maken zijn dat hij minimaal 1,5 meter uit de buurt van de ingang van het nest moet blijven. We hebben een keer een nest pal naast de voordeur gehad en een keer aan de tuinkant van het huis. Altijd drukte, pubers en kinderen. Nog nooit iemand gestoken. Alleen maar genieten van het aan- en afvliegen van de werksters en de bezigheid op onze bloeiende planten. Ik hoop dat het je lukt om je enthousiasme voor deze dieren nog aan je vriendin kunt overbrengen!

      • Ilse Noens schreef:

        De kleinzoon is net 2,5 jaar, dus die heeft nog niet echt zo’n sterk inzicht in afstanden vrees ik. ? Ze denkt dat als haar hondje zo’n hommel bijt, ze dood is. Ze is onlangs een hondje verloren op te jonge leeftijd en daardoor nogal angstig nu. Ik doe mijn best om haar te overtuigen! Misschien als er een imker in de buurt moest zijn, die eens kan komen kijken. Dan hoort ze de info van een specialist … Bedankt al voor je reactie!

  51. Marjorie schreef:

    Aan mijn tuinhuisje hangen twee vogelnestjes , in een daarvan zitten dikke hommels en de ander wordt regelmatig bezocht door mezen. Wat nu te doen? Vind die hommels eng maar wil ze zeker niet verstoren! En hoe zit het met die vogels?

    • Henk schreef:

      Dank voor je reactie. In de natuur is niets voorspelbaar, maar als de kasten niet te dicht bij elkaar hangen dan zal dit wel goed gaan. De hommels gaan alleen hun nest verdedigen als de mezen te dichtbij komen. In de regel is dit ruim een meter. Ben wel een beetje jaloers :-) Wij hebben dit jaar geen hommels en geen mezen.

      • willem kolthof schreef:

        Het probleem met mijn hommelnest is dat deze zich bevindt in mijn motorport. Ik sta er dus direct naast e loop er overheen als ik de grasmaaier, tuinslang, trap etc moet pakken. Dat geeft teveel risico en dus wil ik dat nest verwijderen. Wat adviseert u?

        • Henk schreef:

          Zoals je misschien wel hebt gemerkt pleit ik er voor om nesten te laten zitten. Hommels zijn nuttige dieren en in principe vredelievend. Je zou nog eens kunnen kijken of je iets kunt verzinnen met een omweg of een tijdelijke omheining met een rooster of zo. Als dat echt niet kan, moet je soms de beslissing nemen om het weg te halen. Je kunt kijken of er een imker in de buurt is die dit wilt doen. Vraag dan of hij het wil verplaatsen, niet verdelgen (dat gaat hij niet doen). Er zijn veel succesvolle verplaatsingen bekend. In het uiterste geval ben je aangewezen op een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt. Wil je een keer laten weten hoe het is afgelopen?

  52. Marion Pols schreef:

    Voor de meivakantie al een hommel gezien bij een gat in de spouwmuur. We hebben in alle gaten “bijenbekjes”geplaatst. Na onze vakantie bleek een van de gaten groter gemaakt door de hommels.
    Nu is wel duidelijk dat er een nest zit. Er vliegen af en toe hommels in en uit. Mijn man heeft liever geen beestjes in de spouwmuur, begrijpelijk. Maar we hebben besloten het te laten zoals het is. Het enige waar ik me zorgen om maak, is hoe groot zo’n kolonie wordt.
    We hebben er nu geen last van maar als er een paar honderd hommels zitten krijg ik toch wel bedenkingen.

    Ik denk dat het een aardhommel is. Hoe groot wordt zo’n kolonie? En wat kunnen we er eventueel aan doen?

    • Henk schreef:

      Hoe groot de kolonie wordt hangt onder meer af van de omstandigheden. Als er veel voedsel is, mooi weer en er kan veel gevlogen worden dan is de kans groter dat er meer werksters worden geboren. Een kolonie zal max 80 werksters voortbrengen. Later komen daar de darren (dat zijn de mannetjes) bij, daar heb je niet zoveel last van. Die keren zelden terug naar het nest. De werksters verlaten het het nest door de dag heen en komen ook gespreid terug. Ze zitten dus nooit met zijn allen tegelijk voor de poort. Je kunt de grootte van het nest niet beïnvloeden, de koningin is de enige die eitjes legt. Zij zit veilig in het hart van het nest. Het is dus alles of niets.

  53. Edda Barends schreef:

    Ik wil iets anders vragen:ik heb in mijn tuin veel smeerwortel,waar altijd hommels,maar nu ook een andere soort bij op af komen.Dit is in tegenstelling tot de hommel,die ronde vormen heeft,er een met een tamelijk recht lijf,dat weil grijs lijkt,doordat er veel wittige haartjes op zitten.als deze vreemdeling een kommel ziet gaat hij op een klein afstandje stil in de lucht hangen en duikt vervolgens op de hommel.Wie is dit?Waarom doet ie dit?En moet ik iets doen?
    Met vriendelijke groet

    • Henk schreef:

      Dit is waarschijnlijk een blaaskopvlieg. Die leggen als ze de hommel aanvallen een eitje in het dikke achterlichaam. Het larfje dat dan later uitkomt eet de hommel op (terwijl hij nog leeft). Daar moet/kun je verder niets aan doen. Het hoort nu eenmaal bij de natuur. Hoe wreed het in onze ogen ook lijkt. Wel leuk dat je zo betrokken bent bij ‘jouw’ hommels! Groet, Henk

  54. ilona schreef:

    Hoi

    Ik ontdekte 2 dagen terug dat er hommels naast onze voordeur, een gaatje in de muur invliegen.
    Ik heb er totaal geen last van en vind het mooi om te zien.
    Echter is het zo dat er naast onze brievenbus hangt.
    Nu kwam ik vanochtend buiten en heeft iemand ( ik denk buurtbewoner) gewoon het gaatje dicht gesmeerd!! Woest was ik.
    Ik heb het gaatje weer helemaal open gepulkt en had op een gegeven moment honing aan de schroevendraaier.

    Zouden de hommels nog wel terug komen?
    Ik hoop het van harte! Onze zoon van 2.5 vind ze ook erg interessant om te zien

    • Henk schreef:

      Hoi Ilona. Bedankt voor je reactie. Het is even afwachten, maar laten we hopen dat ze terugkomt. Wij horen het graag de afloop. Henk

      • ilona schreef:

        Na dat het gat meerdere malen is dichtgesmeerd. ( en natuurlijk weet niemand door wie) en ik hem weer heb open gemaakt. zitten er toch nog hommels in. Vandaag nog 1 in actie gezien

  55. miek schreef:

    Er is bij mij nu een koningin een nest aan het bouwen in mijn muur. Is een oud huis heb geen spouwmuur.
    Maar zit precies naast mijn deur en gaatje waar ik haar in een uit zie vliegen. Maar omdat het precies naat mijn deur zit vind ik dit niet heel fijn
    Maar verplaatsen zou ik niet weten hoe, want ze zit echt in mijn muur?
    Wat is hier het advies voor?

    • Henk schreef:

      Dag Miek. Ik begrijp dat je dit niet fijn vindt, bij ons is het echter geen enkel probleem geweest. Als je de foto op ons blog ziet met de invliegende hommels, dan is dat een plek die nog geen 75cm van onze voordeur is verwijderd. Wij hebben pubers in huis dus het was de hele zomer druk genoeg met in en uit lopen. Als de hommels niet verstoord worden gaat het prima. Je kunt dus overwegen om het maar zo te laten.

      Ik denk dat ze nog maar net begonnen is met een nest. Als je de opening afsluit als ze niet binnen is, zoekt ze misschien nog een andere plek. Het is nog vroeg in het seizoen. Ik zie nog verschillende koninginnen vliegen.

  56. bink schreef:

    De dames en heren Hommel hebben een woning betrokken onder de schuur, direct naast de entree. Geen probleem! Even opletten bij het in- en uit lopen, zodat je niet een zwaar beladen hommel kopt, that’s all! En niet op blote voeten op het met klaver bezaaide gras lopen…
    vooral genieten van de af en aan vliegende buzzers, hoe mooi is de natuur!

  57. Stella schreef:

    Ook hier is het een komen en gaan. Ik zit op de bank 10 cm van het nest in de spouwmuur vandaan en ze vliegen vrolijk om me heen. Soms gaat er 1 op mn schouder zitten om vervolgens het nest in te vliegen. Totaal geen last van dus van mij mogen ze blijven zitten!

  58. Ron Brandes schreef:

    Ook hier is de Hommelveldertbaan geopend en is het een af- en aanvliegen van deze mooie beestjes. In tegenstelling tot de wespen hebben we er nauwelijks last van, mits je ze maar met rust laat. Een van de werksters was mieren aan het bestrijden die vlak voor het nest. Een voor een gingen deze ten onder. Ze zijn inderdaad stukken groter dan de darren. Ik laat het nest in de spouw maar lekker zitten en ben inmiddels bezig een tappunt voor de honing aan te leggen? Ik zal toch maar eens bij de bouwmarkt informeren voor het spouwgaasje. Met kinderen weet je het maar nooit nl.

  59. Erwin schreef:

    Gister in me oor gestoken door bijen(hommel)
    Tijdens het gras maaien ging ik over hun nest, wist niet dat die daar zat.
    Behoorlijk last van gehad.

  60. Ingrid schreef:

    Ik heb al een paar dagen op een rij in de ochtend een stuk of 7 a 8 hommel(tjes) bij de achterraam. Zijn dit jongen? Of zijn dit mannetjes. Ze zijn heel mak. Laten zich zo vangen.
    Ik zet ze telkens maar buiten. Heb ik nu een nest of is het bij mij gewoon heel gezellig?

    • Henk schreef:

      Op dit moment (eind mei/begin juni) is het nog te vroeg voor de mannetjes. Die worden aan het einde van de cyclus in de nazomer geboren. Waarschijnlijk zijn het de eerste werksters. Dat er een nest in de buurt zit is zeer goed mogelijk met zoveel hommels bij het raam. Het nest zal de komende weken verder uitdijen en dan kom je vanzelf wel achter de invliegopening ;-)

      • Naast mijn tuinhuisje , waar ik regelmatig aan het werk ben , zag ik mijn poes zittend naar de grond staren , toen ik dichterbij kwam zag ik “blij ” hommels in en uit het kleine gaatje in het gras vliegen , mooie dikke hommels .
        Ik bescherm ze , en ga elke dag kijken ;

  61. RJ Zwart schreef:

    Exact is bij mij aan de hand. Vorig jaar heeft de Koningin het niet gehaald maar nu gaat het goed. Helemaal geen last van en de werkers vliegen gewoon om je heen als toevallig in de aanvliegroute zit. Er is dus nu voor de derde keer een nest via de zelfde spouwopening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.