Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse doeleinden en onze website te verbeteren.
×
Natuurgadgets.nl
×
 x 

0

Een zakmes kopen bij Natuurgadgets.nl

Een zakmes is een ‘bezit’, de natuurgadget bij uitstek. Aan ieder mes kleeft een verhaal; een herinnering aan de ananas die we schoonmaakten met zicht op de Poas kampvuurvulkaan in Costa Rica of de Eidereend die in een bos visdraad was vastgeraakt en zijn vrijheid weer terug kon krijgen. Een goed zakmes kan een leven lang mee als je er goed mee om gaat, en gaat hierna over naar een van de nazaten.

Ons assortiment

Wij hebben een aantal verschillende soorten in ons assortiment. Het Zwitserse zakmes is er een van. Niet de namaak dingen die de markt overspoelen en die van inferieur staal zijn gemaakt. Wel de originele, waarop Victorinox levenslange garantie geeft. We hebben een ruime keuze; voor elke beurs en voor elk doel. De meeste messen kunnen niet worden vergrendeld, zodat ze vooral geschikt zijn voor het snijden van van alles, verder kies je de gereedschappen die je denkt nodig te hebben, zoals blikopener, kurkentrekker en flessenopener. De Zwitserse messen van 111mm zijn wel  vergrendelbaar en dus ook geschikt voor de zwaardere taken.

Wij hebben een breed aanbod van het Franse merk Opinel. Dit vouwmes gemaakt van roestvrij staal en een houten handvat is een echte klassieker. Joseph Opinel begon al aan het einde van 19e eeuw met de productie van het beroemde No 8 mesje voor Franse fabriek- en landarbeiders. Inmiddels is Opinel met de tijd meegegaan en maakt messen in alle soorten en kleuren.

We zijn fan van de Buck Folding 110 Hunter. Dit wereldberoemde zakmes van het Amerikaanse Buck is al 50 jaar een topper. We hebben drie varianten, waaronder de sjieke Chairman. Ook het kleine broertje de Buck The 55 folding hebben we in het assortiment. Deze vouwmessen kun je vergrendelen en zijn daarom geschikt voor het  zwaardere werk. Maar voor het echte outdoor werk; als er gehakt en gewrikt moet worden kies je een survival mes. Bijvoorbeeld een van de twee varianten van de Coldsteel Survival Edge, een goed en voordelig survival mes met een handige vuurmaker (firesteel) en een hol handvat om kleine dingen in te stoppen. Voor het nog zwaardere werk bieden we twee varianten van de Buck Top Nighthawk aan. Dit zijn 'full tang' messen: het lemet en handvat zijn gemaakt uit één deel staal.

staalMateriaal

Staal is een legering (mengsel) van ijzer met koolstof.  Voor messen worden daar vaak nog andere elementen aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld chroom voor de roestbestendigheid of mangaan. Er zijn hele verhandelingen over geschreven. Wat belangrijk is om te weten dat echt roestvrij staal niet bestaat, onder invloed van vocht zullen bestanddelen in het staal gaan roesten. Echter bij de betere staalsoorten minder snel. Voor ieder mes geldt dat als je het goed behandelt je nergens last van zult hebben.

Een belangrijk punt is het hardheid van het mes. Dit wordt in een getal uitgedrukt (HRC of RC – Rockwell C scale). De meeste messen hebben een hardheid die ligt tussen de 56 en 62 HRC. Hoe harder het mes, hoe langer het scherp blijft. Aan alles is een keerzijde; hoe harder het mes , hoe lastiger die is om te slijpen. Harde stalen messen zijn in de regel duurder, niet zozeer omdat het metaal zoveel meer geld kost, maar omdat er soms tientallen bewerkingen nodig zijn om het mes te maken. De duurdere messen zijn ook vaak met de hand gemaakt. Ons hardste mes (maar zeker niet duur) is een keramisch zakmes van Homeij. De messen die wij voeren van Buck hebben een hardheid van 58 HRC. Prima hardheid en nog goed te slijpen.

Vergrendelen van een zakmes

Vergrendeling van een zakmes is belangrijk. Als je het zakmes wat zwaarder werk laat doen en het is niet vergrendelbaar dan loop je de kans dat het dichtklapt en een snijwond veroorzaakt. Veel fabrikanten hebben een eigen vergrendeling. Dat zien we bijvoorbeeld we bijvoorbeeld bij Victorinox. Opinel gebruikt een ringlock, dan draai je een sluiting voor het mes. Verder veelvoorkomende  sluitingen zijn de linerlock, waarbij een systeem (liner) het mes vergrendelt, het framelok waarbij een systeem in het mes zlef is gebouwd en het backlock, waarbij het mes met een sluiting achter op het heft wordt ver- en ontgrendeld.

Openen van een zakmes kan ook via een zgn.  ‘1 hand’ systeem, waarbij via een opening of een knop op het lemmet het mes met een hand kan worden geopend en gesloten of andere systemen waarbij het mes via een uitsparing uitgeklapt kan worden.


TOP

Cadeaubonnen

cadeaubonNG

Cadeaubonnen vanaf € 5,00! Voor een net iets anders cadeautje of een 'last minute'. Je stuur hem door met een persoonlijk bericht er bij of print hem uit en geeft hem zelf. Onbeperkt geldig.
meer info

Cadeaubonnen