Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse doeleinden en onze website te verbeteren.
×
Natuurgadgets.nl
×
 x 

0

Een vleermuisdetectors kopen bij Natuurgadgets.nl

De vleermuis
vleermuis

De vleermuis is in  veel opzichten een bijzonder dier.  Het is een  zoogdier, dat is op zich niet bijzonder. Het is wel het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Andere 'vliegende' zoogdieren, zoals de vliegende eekhoorn, kunnen van de ene naar de andere boom springen en zweven eigenlijk,  meer dan dat ze vliegen. Ze kunnen geen hoogte winnen. Vleermuizen worden in vergelijking met zoogdieren van dezelfde grootte tot 10x ouder. Dit komt onder meer doordat ze ‘s nachts leven en zeer behendige vliegers zijn en daardoor een moeilijke prooi zijn voor roofdieren. Maar het meest bijzondere aan de vleermuis is wel het systeem van oriëntatie. Door middel van ultrasone echolocatie zijn ze in staat te vliegen zonder licht. Door het maken van ultrasone geluiden (toonhoogtes die buiten het menselijk gehoor liggen) en het weer opvangen van de echo hiervan zijn ze in staat om de kleinste hindernis in snelle vlucht te omzeilen en zelfs vliegende insecten te lokaliseren en te vangen. In Nederland komen 19 soorten vleermuizen voor, waarvan 7 soorten algemeen zijn. Vleermuizen zijn beschermde dieren, we moeten er zuinig op zijn. Wie zich in de wereld van de vleermuis begeeft blijft zich verwonderen over deze prachtige en geheimzinnige dieren.

Met behulp van een vleermuisdetector kun je de ultrasone tonen die de vleermuis maakt hoorbaar maken, opnemen en analyseren. Activiteiten als jagen, zwermen, uitvliegen en baltsvluchten kunnen met een detector worden waargenomen. Maar ook hoogfrequente geluiden van sprinkhanen en andere insecten, derailleurs van fietsen en gaslekken.

Type vleermuisdetector

Er zijn drie types vleermuis detectoren: de heterodyne detector (smalband), de frequency division detector (breedband) en detectoren met time-expansion. De breedband en de time-expansion detectoren zijn geschikt voor het maken van geluidsanalyses met speciale software. Deze zijn in de regel duurder. De time-expensions waren tot voor kort erg duur voor de gemiddelde liefhebber, echter met de komst van de Baton XD van Batbox zijn deze batdetectors ook binnen het bereik van de vleermuisliefhebbers met een beperkter budget gekomen.

Wij bieden momenteel in onze webwinkel een Time-Expension (combi FD), een heterodyne, een frequency-division en een combi van heterodyne en frequency division. Vier modellen van het Britse merk Batbox. Kwalitatief uitstekende apparaten met een gunstige prijs voor jarenlang plezier.

Een frequency vleermuisdetector ‘deelt’ het geluid tot een hoorbaar frequentie. De factor van de Baton is 10. Dat betekent dat hij een geluid van 50 kHz naar 5 kHz brengt dat goed voor ons hoorbaar is. Opnames kunnen met speciale software worden geanalyseerd. 

Een heterodyne vleermuisdetector maakt een mix van de geluiden die binnen komen via microfoon en die van een interne oscillator, die een geluid voortbrengt die afhangt van de frequentie die je op het apparaat heb ingesteld. Als het apparaat is ingesteld op 42kHz en er wordt een toon van een vleermuis opgevangen van 40kHz dan is de output een geluid van 2kHz. Je kunt met een heterodyne ook prima geluiden opnemen en terugluisteren. Determinatie vindt dan vooral plaats door de frequentie te noteren en de geluiden te vergelijken met bv een opname van internet of een CD.

Time Expension was tot voor kort weggelegd voor de professionele gebruiker. Met Time Expension maakt het apparaat als het ware een korte opname en draait die 10x langzamer terug. Hierdoor wordt het geluid voor ons gehoor waarneembaar. Met een Time Expension detector maak je de hoogste kwaliteit opnames voor nadere analyse.

Welke vleermuisdetecor kies ik?

vleermuis grot

  1. De Batbox Baton als je een voordelige detector zoekt die makkelijk in gebruik is. Hij is op de toekomst voorbereid, want als je wilt verdiepen door opnames te maken of met sonogrammen aan de slag te gaan kan dat allemaal. Je kunt niet direct de frequentie van het geluid aflezen.
  2. De Batbox IIID kies je als je een goede detector zoekt, die je vooral in het veld wilt gebruiken. Doordat vleermuizen per soort verschillende frequenties uitzenden heb je al snel door welke soort het kan zijn. Op het display kun je de frequentie aflezen. Makkelijk in gebruik en als je thuis opnames terug wilt luisteren kan dat ook.
  3. De Batbox Duet combineert ‘best of both worlds’  en kan het ook tegelijkertijd. Met de ingebouwde voicerecorder neem je de veldnotities.
  4. De Batbox Baton XD als je kwalitatief de beste opnames wilt maken voor analyse of plaatsing in een database. Bijvoorbeeld bij vleermuis.net. Je kunt ook heel goed simultaan aan de opname het spectogram bekijken met een app op je mobiele tlefoon.

Vleermuisgeluiden opnemen

Op de meeste voicerecorders, MP3 spelers, of andere opnameapparatuur kun je de vleemuisdetector probleemloos aansluiten met een eenvoudige 'jack to jack' of TRS kabel. Wil je opnames maken met een app op je Ipod, Iphone, Ipad of moderne Android smartphones dan heb je een 'TRRS to TRS' kabel nodig. De TRRS steker gaat in de smartphone, de TRS steker in de vleermuisdetector. Wij leveren voordelige TRS kabeltjes en TRSS adapters (je hebt dus beide nodig voor je smartphone). Op sommige (oudere) types phones werkt het TRS kabeltje ook gewoon. Twijfel je, probeer dit dan eerst uit om kosten te besparen. Uit eigen ervaring weten wij dat je voor alle Apple producten de adapter nodig hebt.

klik hier voor onze blog over het opnemen van vleermuisgeluiden

TRRSTRS


TOP

Cadeaubonnen

cadeaubonNG

Cadeaubonnen vanaf € 5,00! Voor een net iets anders cadeautje of een 'last minute'. Je stuur hem door met een persoonlijk bericht er bij of print hem uit en geeft hem zelf. Onbeperkt geldig.
meer info

Cadeaubonnen