Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse doeleinden en onze website te verbeteren.
×
Natuurgadgets.nl
×
 x 

0

Een verrekijker kopen bij Natuurgadgets.nl

Over een verrekijker kun je pagina’s vol schrijven, zoveel valt er over te vertellen. Op internet is het aanbod van verrekijkers overweldigend. Sites met honderden modellen zijn geen uitzondering. Wij hebben een selectie gemaakt van verrekijkers die goed zijn en beter. Voor de jeugd en als je niet heel vaak met de verrekijker op pad gaat maak je een goede keus met een van de modellen van National Geographic. De verrekijkers van de Sahari serie van Barr & Stroud kosten wat meer, maar je hebt dan voor een nog steeds zeer gunstige prijs een prima verrekijker. Wij zijn fan van de Barska Naturescape serie. Kwalitatief hoogwaardige verrekijkers, heel compact en licht, haarscherp beeld door de fase caoting, maar wel wat duurder –  gezien de specificaties en prestaties ook weer niet. 

Vergroting en opening van de verrekijker
schotland

Dan duiken we maar eens in de wereld van de verrekijker. Wat zijn zaken waar je op moet letten en wat betekenen al die getallen? Wij kijken eerst naar vergroting en opening, een 8x42 verrekijker vergroot 8x bij een opening van 42mm. De opening is de diameter van de lens aan de voorkant (de achterkant is het oculair). Hoe groter de opening, hoe meer licht er in de verrekijker valt en hoe meer detail er te zien is. Nadeel van een grotere opening is dat het beeld wat lastiger stil te houden is. Een 8x42 is daarom niet altijd een betere keus dan een 10x50. Naast het beeld kan ook gewicht een rol spelen, zeker op lange tochten en reizen (waarbij de grammen tellen in de rugzak of de koffer).

Lichtomstandigheden

Wilt u in het schemer kijken dan is de uittrede pupil van belang. Dit is de doorsnee van de lichtbundel die vanuit het oculair het oog bereikt. Deze waarde is gemakkelijk te berekenen door de opening door de vergroting te delen. Bij een 8x42 verrekijker is dat dus 5,2 mm. Onder nachtelijke omstandigheden verwijdt de pupil zich tot maximaal 7 mm. Kijkers met een uittrede pupil van 7mm geven dan een optimale helderheid. Voor de ouderen onder ons gelden andere regels; boven de 30 jaar verwijden de pupillen zich nog maar tot 6 mm en boven de 50 jaar slinkt dat verder tot 4/5 mm. Dan is een andere kijker, met een hogere vergroting veel beter. Resumerend, als waarnemen in de schemering van belang is, kiest de jeugd voor onze 7x50 porro kijker van National Geographic. De dertigers  en veertigers kiezen voor een 8x42 en de vijftiger kan ook nog wel uit de voeten met een 10x50. Ouder worden heeft niet alleen maar nadelen.

Wie  in het echte donker nog wat wil zien kiest voor een van onze modellen nachtkijkers van National Geographic.

Een ander getal om rekening mee te houden voor degenen die in het donker nog op pad gaan is het schemergetal. Dit geeft aan hoe de verrekijker presteert in het donker – hoe scherp het beeld is (de uittrede pupil geeft aan hoe helder het beeld is). Hoe hoger getal hoe beter. Als je het schemergetal met 10 vermenigvuldigt krijg je de afstand waarbij onder minder gunstige lichtomstandigheden nog details waar te nemen zijn. 

Coating van de lenzen

coatingDan is er nog de coating van de lenzen. Coating van lenzen is belangrijk omdat ongecoat glas licht reflecteert, dat kan wel 4% per lens zijn. Daar een verrekijker vol zit met lenzen kan het lichtverlies oplopen tot meer dan 50%. Coating is ook belangrijk voor de helderheid en het contrast van het beeld. De coating bepaalt een deel van de prijs van de verrekijker. De volgende coatings zijn gangbaar:

  • Fully coated: enkelvoudige laag anti-reflecterende coating op alle lens oppervlakten
  • Multi coated: er zijn meerdere lagen aangebracht, op een of meerdere lens oppervlakten
  • Fully multi coated: alle lensonderdelen meerdere lagen gecoat
  • Phase coating (fase coating) bij dakkantkijkers geeft deze kijker een beter en contrastrijker beeld.

Glas

Verder zie je in de tabel met specificaties de term BAK4 en BK7 prisma’s. Dit gaat over het type glas dat wordt gebruikt. BK7 is minder kwalitatief glas dan BAK4 glas, dat een scherper en helderder beeld geeft. BAK4 prisma’s geven een perfect ronde uittrede pupil.

Tot slot het ‘eye relief’. Dit is de ideale afstand tussen het oog en het oculair. Dit is van met name van belang voor brildragers. Voor brildragers moet dit getal minimaal 15 - 16mm zijn. Als er ‘twist up oogschelpen’  op de verrekijker zitten kunnen brildragers comfortabel kijken.


TOP

Cadeaubonnen

cadeaubonNG

Cadeaubonnen vanaf € 5,00! Voor een net iets anders cadeautje of een 'last minute'. Je stuur hem door met een persoonlijk bericht er bij of print hem uit en geeft hem zelf. Onbeperkt geldig.
meer info

Cadeaubonnen