Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse doeleinden en onze website te verbeteren.
×
Natuurgadgets.nl
×
 x 

0

Een telescoop kopen bij Natuurgadgets.nl

Een telescoop is een optisch instrument dat is bedoeld om verre objecten te bekijken. In de praktijk zijn dat bijna altijd astronomische objecten. Telescopen zijn minder geschikt voor landwaarnemingen omdat ze het beeld omkeren en ook nog eens in spiegelbeeld zetten. Om dit te corrigeren zijn overigens wel technische hulpmiddelen verkrijgbaar. Die heten omkeerprisma’s. 

Sterren kijken met een verrekijker
sterrencluster

In onze ogen wordt het sterrenkijken door een verrekijker sterk onderschat. Misschien is het wel het beste instrument voor de beginner. Een verrekijker is gemakkelijk in gebruik, hoeft niet duur te zijn en is ook geschikt voor landwaarnemingen; het beeld wordt niet ondersteboven weergegeven. Omdat je eigenlijk door twee telescopen kijkt, krijg je veel meer diepte in je waarnemingen. Bovendien heb je met een verrekijker een breder beeld, zodat je objecten makkelijker kunt vinden. Wij bieden een voordelige 8x24x zoom verrekijker van National Geographic aan die zowel voor land- als hemelwaarnemingen zeer geschikt is.

Opening en vergroting van een telescoop

Opening is belangrijker dan vergroting. Veel telescopen, vooral de goedkopere, hebben schreeuwerige teksten op de doos staan in de trant van; DEZE VERGROOT 525X!; er zit dan een goedkope speelgoed telescoop in met een  diameter van 70mm. Met deze verwachtingen lopen de eerste stappen op een grote teleurstelling uit. Laat je ook niet misleiden door de plaatjes op de doos. Die zijn gefotografeerd met apparatuur die vele malen beter is en bedenk dat je de beelden door de telescoop altijd in zwart/wit ziet en niet in de fantastische kleuren van de plaatjes. Die worden er later met beeldbewerking aan toegevoegd.

Het gaat dus niet om de vergroting, het gaat erom hoeveel licht de telescoop kan vangen, dat heet de opening. Die wordt in mm weergegeven, vaak in combinatie met de brandpunt afstand. Bijvoorbeeld onze 130/650 spiegeltelescoop heeft een opening van 130mm en een brandpuntafstand van 650mm. De brandpunt afstand is van belang voor het berekenen van de vergroting; gedeeld door het aantal mm van het oculair geeft de veroting. Als je een oculair gebruikt van 10mm bij deze 650 mm telescoop is de vergroting dus 65x een 5mm oculair levert een vergroting op van 130x. Vuistregel voor vergrotingen die nog van redelijke kwaliteit zijn is tweemaal de opening. Dus voor een 70mm telescoop is 140x de maximale zinvolle vergroting.

Samengevat: hoe groter de opening van de telescoop, hoe meer detail je kunt onderscheiden. Hoge vergrotingen zijn overigens vaak helemaal niet nodig, op lagere vergrotingen is al heel veel te zien en het beeldveld is dan ook groter.

Ons assortiment

Wij bieden telescopen aan van National Geographic, gezien hun goede kwaliteit en voordelige prijs. Een aantal hebben een Go-To systeem, dat wil zeggen dat je de telescoop voor gebruik instelt en vervolgens kun je via de handcontroller de telescoop automatisch richten op de objecten van je keuze. Dit heeft vooral voor de beginner, maar ook voor de gevorderde amateur astronoom het grote voordeel dat je makkelijk en snel kunt kijken. Vooral voor minder ervaren waarnemer kan de weg vinden aan de hemel een probleem zijn en tot teleurstellingen leiden.jupiter

Spiegeltelescopen hebben we in openingen van 76, 114 en 130 mm. Let er op dat een verdubbeling van de opening tot 4x meer lichtopvang leidt. Dus de 114mm vangt 2x meer licht dan de 76mm, de 130mm bijna 4x zoveel. Bij een spiegeltelescoop (ook wel reflector of Newton genoemd) wordt het licht opgevangen op een grote spiegel en het beeld via een kleine spiegel (vangspiegel) via het oculair naar je oog gebracht.

Bij een lenzentelescoop (ook wel refractor genoemd) gaat het beeld via lenzen naar het oog. Wij hebben een 76mm refractor met een GoTo systeem in het assortiment. Dan zijn er nog hybride type telescopen zoals  de Schmidt-Cassegrain en de Maksutov. Deze combineren een spiegel met een grote correctielens voor het elimineren van optische vervorming.  Ze zijn daardoor heel compact en geven heldere en contrastrijke beelden. Wij bieden een prachtige Maksutov van National Geographic aan, met een mooie opening van 90mm, een brandpuntafstand van 1250mm en een GoTo systeem. Lees ook de blogpost over deze telescoop.

Montering van de telescoop
sterren kijken

Tot slot nog iets over de montering. De meest eenvoudige en goedkope is de Dobson montering, de telescoop beweegt rond twee assen en is soepel te richten. Dobson monteringen zijn voordelig, maar niet geschikt voor het gemotoriseerd volgen van objecten en astrafotografie. Een equatoriale montering kan dat wel als er een motor op de as worden geplaatst. Deze monteringen worden op een bepaalde manier op de poolster afgesteld en dat is niet voor iedere beginner even makkelijk. Tot slot de zgn azimutale montering, met deze eenvoudige montering kunt u de telescoop makkelijk naar boven en beneden bewegen. Bij de telescopen die wij met deze montering aanbieden gaat dat gemotoriseerd via de GoTo handcontroller. Je kunt dat de telescoop zelf laten doen door het object in te typen, maar ook zelf doen via de up en down toetsen.


TOP

Cadeaubonnen

cadeaubonNG

Cadeaubonnen vanaf € 5,00! Voor een net iets anders cadeautje of een 'last minute'. Je stuur hem door met een persoonlijk bericht er bij of print hem uit en geeft hem zelf. Onbeperkt geldig.
meer info

Cadeaubonnen