Tuinvogeltelling 2020 op 24, 25 en 26 januari

Tuinvogeltelling

In onze tuin zitten in de winter vaak de roodborsten uit het Hoge Noorden. Onze eigen zijn naar het zuiden.

Tuinvogeltelling 2020

De tuinvogeltelling is dit jaar op maar liefst 3 dagen. Op vrijdag, zaterdag en zondag 24, 25 en 26 januari kun je meedoen. Als sinds 2001 werken Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek samen om te weten te komen hoe de stand van zaken is met de vogels die in de winter gebruik maken van onze tuinen. De informatie die eruit komt is van belang voor het beschermen en helpen van vogels. Inzicht in trends is ook belangrijk voor natuurbeheerders.

Vogeltelling 2020 - huismus

De huismus is al sinds 2001 de meest getelde vogel in de tuinvogeltelling

Hoe werkt het?

De bedoeling van de Tuinvogeltelling is dat je op een van de drie dagen een half uur de vogels in je tuin of op het balkon telt. De vogels moeten echt in je tuin of op het balkon gaan zitten. Overvliegende vogels moet je niet stellen. Vliegen

Je telt alle vogel in je tuin op een bepaald moment. Als er meer vogels van dezelfde soort in je tuin zitten, dan geef je alleen het hoogste aantal door. Ander loop je de kans bepaalde individuele vogels dubbel te tellen. Dus: zie je in het half uur dat je telt twee mussen tegelijk en een kwartiertje later zitten er vier? Dan geef je vier huismussen door.

Het resultaat van je telling geef je door via de speciale app Tuinvogels of via de website, via het speciale telformulier.  Geef jouw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari voor 12 uur door.

In dit filmpje wordt het hele proces van de Tuinvogeltelling nog eens helder uit de doeken gedaan:

Er is een speciaal programma voor scholen, met gratis kant en klaar lesmateriaal voor de groepen 1 t/m 8.

Vogels herkennen

Om vogels door te kunnen geven voor de Tuinvogeltelling moet je ze wel eerst herkennen. Vogelbescherming biedt veel hulp bij  het herkennen van tuinvogels. Dit via een speciale webpagina met herkenningstips, een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht voor IOS en Android. Je kunt ook meedoen aan de gratis online cursus tuinvogels.

Tuinvogeltelling- grote bonte specht

Het gaat goed met de grote bonte specht. Als het koud wordt weten ze ook onze tuinen te vinden

Je kunt ook de aanschaf van een vogelgids overwegen. Voor tuinvogels is er een speciale gids: Vogels in en rond de tuin, in deze gids (€ 14,99) worden de 100 mooiste soorten beschreven die je in je tuin of in het park kunt vinden. Of de Compactgids Tuinvogels met een schat aan informatie over 88 soorten en een miniposter zodat je in een oogopslag kunt zien met welke soort je van doen hebt. En misschien is het nu tijd om een keer een verrekijker aan te schaffen. Met de National Geographic 8×21 pocket (€ 27,95) haal je voor het geld een prima en compacte verrekijker in huis. Wil je iets meer uitgeven? Dan is de Barr & Stroud Siera 8×32  (€ 139) een uitstekende keus. De Barr and Stroud Siera komt goed uit de test en beschikt over hoogwaardige optiek.

Ter gelegenheid van de Tuinvogeltelling bieden wij deze vier artikelen tot 24 januari 2020 met 10% aan. Gebruik hiervoor de kortingscode ‘tuinvogeltelling‘.

IK DOE MEE MET DE TUINVOGELTELLING

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.