Kies ik een 8×42 of een 10×42 verrekijker?

barr & stroud sahara verrekijker

Welke verrekijker de beste keus? 8×42 of 10×42?

Als het gaat over een verrekijker dan vraag je je af waarom er zoveel kijkers aangeboden worden die 8x vergroten, terwijl een verrekijker die 10x vergroot niet of slechts een fractie duurder is. In deze blog een aantal voor en tegens. Dit doen we aan de hand van twee modellen van de Barr & Stroud Sahara. We focussen ons op de in het oog springende verschillende tussen beide verrekijkers.

Verschillen

  Sahara 8×42 Sahara 10×42
Vergroting 8x 10x
Gezichtsveld (FOV) 129/1000 m 101/1000m
Eye relief 17,5 mm 14 mm
Lichtsterkte 27,04 18,23
Uittrede pupil 5,2 mm 4,1 mm
Schemergetal 18,27 20,49
Gewicht 670 gr 673 gr

Heb je een ‘vaste’ hand?

De 10×42 geeft het object groter weer, waardoor meer detail te zien is. Maar vergroot ook de bewegingen van de verrekijker, omdat niemand een verrekijker 100% stil kan houden. De detailwinst die behaald wordt met de hogere vergroting wordt, kan dan te niet gedaan worden door het effect van onze trillende handen. Voor jonge mensen is een vergroting van 10x geen probleem. Ben je wat ouder denk dan goed na over hoe ‘vast’ jouw hand nog is.

Kijk je veel in open terrein of meer in het bos?

De 8×42 heeft een breder Field of View (gezichtsveld). Dit is het getal dat de breedte van het beeld aangeeft op een afstand van 1000 meter. Een breder gezichtsveld kan handig zijn als je de verrekijker op objecten (bijvoorbeeld vogels) richt in dichte begroeiing of je moet ze snel in beeld krijgen omdat ze anders weer weg zijn. Het is van minder belang bij objecten die op grotere afstand zijn of niet de neiging hebben om als een pijl uit je beeld verdwijnen. Eenmaal in beeld zie je je object bij een vergroting van 10x dus wel een stuk groter.

Ben je brildragend?

Bij 8×42 is het ‘eye relief’ groter, dit maakt de verrekijker zeer geschikt voor mensen die een bril dragen. Voor brildragers is een eye-relief vanaf 15 mm het beste. Bij kijkers met ‘twist-up’ oogschelpen laat je die ingedraaid als je met een bril kijkt en draai je ze uit zonder bril. Ingedraaid profiteer je meer van het beschikbare ‘eye-relief’. Ben je brildragend, maar kijk je altijd zonder bril door je verrekijker, zoals ik. Dan maakt het eye-relief niets uit.

Vaak in de schemering op pad?

De lichtsterkte is het getal dat aangeeft hoeveel licht de verrekijker verzamelt. Hoe hoger het getal hoe helderder het beeld en hoe beter onder mindere lichtomstandigheden gekeken kan worden. De grotere uittrede pupil draagt ook bij aan een helderder beeld in de schemering.

Hoewel de lichtsterkte van de 8×42 een helderder beeld geeft onder slechtere lichtomstandigheden, heeft de 10×42 een hoger schemergetal. Als je het schemergetal met 10 vermenigvuldigt krijg je een indruk van het aantal meters waarop je redelijk wat met de verrekijker kunt zien in de schemering. Dit betekent dat het beeld van de 8×42 helderder is, maar het beeld van de 10×42 geeft meer detail, is dus scherper.

Aanbevolen modellen

Er zijn heel veel merken veel verrekijkers op de markt en een veelvoud aan modellen. De keus is moeilijk. Zoek je een goedkoop inkoopmodel dan is de eerder genoemde Barr & Stroud Sahara 8×42 en 10×42 een goede keuze. Barr & Stroud heeft meer modellen met een heel goede prijs/kwaliteitsverhouding. Een stapje meer (en je bent nog geen € 150,- kwijt) en je hebt de Barr & Stroud Sierra 8×42 Phasegecoat of de 10×42. Deze zijn in 2010 getest als de beste verrekijker in hun categorie. Nog een stapje (€ 260,-) verder en je komt bij uit bij de Barr & Stroud Series 4 met ED glas. En dan heb je een heel goede kijker voor je geld.

Barr-Stroud-Series4-8x42

Barr-Stroud-Series4-8×42

Conclusie:

Als de verrekijker goed stil (kunnen) houden, waarnemen onder mindere lichtomstandigheden en eye-relief (brildragers) zwaar tellen is een 8×42 over het algemeen de betere keus. Als de meeste waarnemingen in relatief open terrein plaatsvinden, de lichtomstandigheden niet heel zwaar tellen en je ook graag op grotere afstand je onderwerp goed wilt bekijken is een 10×42 de betere keus.

Bekijk ook ons blog over sterrenkijken met een verrekijker. Op zoek naar een verrekijker voor kinderen? De leukste modellen op een rij.

Wij willen je graag persoonlijk adviseren en helpen. Neem contact met ons op voor een verrekijker, ook in andere prijsklassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.