Europese boom van jaar

Draceana draco op Tenerife

De drakenbloedboom (Dracaena draco) is een plant die van nature voorkomt op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira. Deze drakenbloedboom is eeuwenoud en is een bezienswaardigheid op het Spaanse eiland Tenerife.

Europese boom van het jaar 2020 verkiezing

Op 1 februari 2020 start de stemming voor de Europese boom van het jaar.  Deze online verkiezing  wordt elk jaar georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). EPA is een groepering van zes stichtingen uit Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije, die projecten voor milieubescherming en plaatselijke gemeenschappen ondersteunt.

Het doel van de verkiezing van de Europese boom van het jaar is om op  om interessante oude bomen in de schijnwerper te zetten, omdat bomen  belangrijk zijn voor de natuur en ook vaak een hoge culturele waarde bezitten.  Bij de verkiezing van de Europese boom van het jaar is in tegenstelling tot andere verkiezingen niet de schoonheid, grootte of leeftijd belangrijk, maar het verhaal en de relatie met mensen. EPA zoekt met name bomen die een integraal onderdeel zijn geworden van een bredere gemeenschap.

De eerste Europese verkiezing vond plaats in 2011. Sindsdien is het aantal deelnemende landen gestegen van 5 tot 16. Het is een breed spectrum aan soorten die kans maken. Onder de genomineerden vind je eiken, een vlier, een populier, naaldbomen, een beuk en ook een lijsterbes.

De Nederlandse kanshebber op de titel Europese boom van het jaar

De ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ (130 jaar oude beuk) te Bladel is in 2019 de winnaar geworden van de Nederlandse Boom van het Jaarverkiezing met een overweldigende meerderheid. Deze verkiezing wordt in Nederland georganiseerd door het SBNL natuurfonds. een landelijke, particuliere organisatie voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. SBNL is een particulier, landelijke organisatie.

De Heksenboom: een levende legende
De verschijning van deze beuk, met zijn grillige takken en wortels die niet in de grond kunnen groeien, lijkt de perfecte markering van het graf van Zwarte Kaat, een ongure vrouw die een bende van rovers en smokkelaars leidde. Velen dachten dat ze een heks was. De boom, samen met het verhaal, is nu onderwerp van veel fiets- en wandelroutes. Op deze manier leren jong en oud op een speelse manier meer over de natuur en wordt het oude verhaal levend gehouden.

Bomen

Bomen zijn belangrijk. Ze zorgen voor de zuurstof, die wij nodig hebben en voor hun fotosynthese gebruiken ze CO2. Het is van levensbelang dat we zuinig zijn op onze bossen en oerwouden en nieuwe bomen planten als we oude gebruiken. Bomen helpen het broeikaseffect te verminderen. Hoe leuk is het om op wandelingen de bomen die je tegenkomt te leren kennen. Hiervoor zijn een aantal leuke gidsjes verkrijgbaar. Zoals Welke boom is dat? van de ANWB (€ 17,50) of het handzame zakgidsje Welke boom is dat? van Fontaine. Wil je je echt verdiepen dan vind je een schat van informatie (meer dan 600 soorten bomen en struiken) in de ANWB Bomengids.
mariaboom wapenveld

De Mariaboom uit Wapenveld zal nooit tot Europese boom van het jaar worden gekozen

Mijn ‘eigen boom’ zal nooit Europese boom van het jaar worden’. Het is de Mariaboom of ook wel ‘Dikke Boom’ uit mijn geboortedorp Wapenveld. Hij staat in het natuurgebiedje Klooster Hulsbergen. De eeuwenoude beuk is rond 2010 aan zijn einde gekomen toen een flinke winterstorm in 2007 een schade aanrichtte die de boom niet meer te boven is gekomen. Wat rest is een staketsel en herinneringen aan een imposante woudreus van een jongetje dat in de jaren zestig van de vorige eeuw heel vaak bij de Dikke Boom te vinden was. En nog steeds is de Mariaboom een inspiratiebron voor kunstenaars, klik hier voor de Mariaboom van Teunie Bastiaan. Ook zo’n bijzondere boom is de berk. Weet je waarom de berk wit is? Ik heb er een gooi naar gedaan op basis van de oude mythen van het Noorden.
DOE MEE MET DE EUROPESE BOOM VAN HET JAAR
Je mag op twee bomen stemmen

STEM NU

2 reacties

  1. Corry Coppens schreef:

    Ik heb gestemd maar ik krijg geen mail om te verifiëren of mijn mailadres klopt.

    • Henk schreef:

      Dag Corry. Leuk dat je meedoet. Ik vermoed dat de mail in de spambox is beland. Of misschien een typefoutje? Probeer het anders nog eens met hetzelfde adres. Succes, Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.