De Nationale Bijentelling op 18 en 19 april

Nationale bijentelling

Grasbij

Bijen

Bijen zijn er in alle soorten en maten. In Nederland en Vlaanderen komen ongeveer 275 verschillende soorten voor. Wereldwijd zijn er naar schatting 20.000 soorten. Iedereen kent de honigbij wel, die ons van potjes honing voorziet. Honingbijen leven in een volk, daarom kan de imker ze houden in korven en de honing oogsten. Wilde bijen en ook de honingbijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van gewassen en van levensbelang voor de natuur en eigenlijk al het leven op aarde. Wij mensen zouden in grote problemen komen als er geen bijen zouden zijn. Ondanks de zorg van de imker hebben honingbijen – net als wilde bijen – het niet makkelijk, dit komt waarschijnlijk door het gebruik van allerlei insecticiden, maar ook door exotische mijten.

Nationale bijentelling - imker

De ene bij is de andere niet

Niet alle bijen leven in een volk, de meeste soorten leven solitair, in hun eentje dus. En de bekende honigbij is maar een van de vele soorten. Hang maar eens een insectenhotel op en je ziet daar de metselbijtjes op afkomen. De bouwvakkers onder de bijen. Die leggen in zo’n gangetje een eitje, laten wat voedsel achter en metselen het kamertje weer dicht met wat klei, leen of zand. Er zijn ook behangers, die maken nesten en die behangen ze met stukjes blad, de behangersbijen. En dan de zandbijtjes. Die maken een gang in het zand en laten daar hun broed achter. En het gaat nog verder, hommels zijn ook bijen. Veel mensen denken dat het een andere familie is, maar dat is het niet het zijn gewoon bijen. Hommels hebben de neiging om in en rond onze huizen te nestelen, maar het hommelnest weghalen is meestal geen goed idee. Wil je meer weten over bijen? In deze fantastische veldgids bijen staan alle soorten die in Nederland en Vlaanderen voorkomen.

Zandbij

Zandbijtje boort zich in de grond om eitje te leggen

De Nationale Bijentelling

Het wemelt van de tellingen, vlinders, bodemdiertje, vogels etc. Maar wat geeft het? Het is gewoon leuk omeen half uurtje de natuur in je eigen tuin te onderzoeken en iedere keer sta je weer versteld hoe divers die tuin van jou kan zijn. Op 18 en 19 april kun je een half uurtje bijen gaan tellen. We hopen op mooi weer, want van regen en kou houden de bijen niet. Doe ook mee! In deze video kun je zien hoe dit gaat. Op de website kun je een kaartje downloaden met de meest voorkomende soorten. er zijn ook zoekkaarten of een leuk boekje van de KNNV voor nog geen tientje met een schat aan informatie over het leven van bijen en hommels.

Op de pagina van Nederland Zoemt kun je je inschrijven en de verdere detail bekijken.

Bijen zijn leuk!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.