Biologische bestrijding van bladluis

Biologische bestrijding van bladluis- Lieveheersbeestje

Biologische bestrijding van bladluis

Als je mooie planten in de tuin hebt staan dan is de kans groot dat er een paar schadelijke insecten op bezoek komen. Dat is geen probleem zolang het er niet teveel zijn. Zo kan een gezonde plant prima tegen enkele bladluizen, een paar taxuskevers is in de regel ook geen probleem. Het wordt anders als een mooie rozenstruik binnen mum van tijd onder de bladluis zit, lelijk wordt en plakt. Een slak mag ook gerust in de tuin rondkruipen maar als er tientallen naaktslakken aan de net opkomende Hosta’s gaan eten totdat er geen groen blaadje meer over is, dan is dat minder leuk. Op dat moment spreken we dan van een plaag. Plaag, het langdurig aanwezig zijn van organismen in grote aantallen waar je last van hebt. Het begrip “last van hebben” is persoonlijk en voor elk mens verschillend. Aan een plaag wil je wat doen, die wil je bestrijden ofwel beheersen. De natuur zit mooi in elkaar. Zo hebben plagen elk hun eigen natuurlijke vijanden. Je kunt deze natuurlijke vijanden verdelen in parasieten en predatoren. Parasieten leggen een eitje in de plaag en een predatoren eten de plaag op.

Bladluis

Om bovenstaande uit te leggen nemen we als voorbeeld de bladluis. En hoe je biologische bestrijding van bladluis kunt doen. Een gevleugelde bladluis laat zich met de wind meewaaien. Als ze een geschikte plant ziet land ze op de plant en doet ze een proefboring in de plant met haar steeksnuit. Ze proeft even en als ze de sap “lekker” vindt dan blijft ze zitten. Zo niet dan probeert ze een volgende plant. Als de luis een geschikte plant gevonden heeft start ze met het opnemen van veel plantensappen. De suikers uit de plantensappen heeft ze niet nodig en scheidt ze uit. Dit heet honingdauw. Door de honingdauw wordt de plant vies en plakkerig. Daarbij baart een bladluis zo’n 40-100 nakomelingen gedurende haar leven die ook allemaal weer zoveel nakomelingen geven. Een plaag is geboren….

Sluipwespen

In de natuur leven sluipwespen die bladluis bestrijden. Deze sluipwespen zijn parasieten en leggen een eitje in de bladluis. Uit het eitje komt een larve die de bladluis van binnenuit opeet. Van de luis blijft alleen nog maar een hard huidje over wat mummie genoemd wordt. Als de larve voldoende heeft gegeten dan verpopt de larve tot volwassen sluipwesp. Deze sluipwesp maakt een gaatje in de mummie waaruit ze kan vliegen. Vervolgens gaat ze op zoek naar nieuwe luizen waar ze haar eitjes in kan leggen. Zo is de cyclus weer rond.

Lieveheersbeestje

Biologische bestrijding van bladluis - lieveheersbeestje

Ook het lieveheersbeestje is heel goed in te zetten bij biologische bestrijding van  bladluis. Het lieveheersbeestje is een predator en eet de luis op. Het volwassen lieveheersbeestje legt haar eitjes in een bladluiskolonie. Daaruit komen de larven van het lieveheersbeestje die gelijk gaan eten. Ze doorgaan enkele larvestadia en als ze genoeg gegeten hebben verpoppen ze zich tot volwassen kevertje die weer haar eitjes in een bladluiskolonie zal afzetten. Lieveheersbeestjes zijn enorme veelvraten, ze kunnen wel tot 150 bladluizen per dag eten. Met een set van 100 larven van Lieveheersbeestjes kun je al een flinke plaag bestrijden.

Gaasvlieg

Biologische bestrijding van bladluis - gaasvlieg

Een andere veelvraat is de gaasvlieg. Dit is ook een predator. De volwassen gaasvlieg ziet er prachtig uit met grote netvleugels. De gaasvlieg heeft dezelfde werkmethode als het lieveheersbeestje. De volwassen gaasvlieg legt eitjes tussen de bladluizen. Daaruit komen de larven die de bladluizen opeten. Vervolgens verpoppen ze tot volwassen gaasvliegen en begint de cyclus weer opnieuw. De gaasvlieg is een heel goed in te zetten bij biologische bestrijding van bladluis. Gaasvliegen koop je ook als larve. Met een aantal van 1000 larven van de gaasvlieg kun je een oppervlakte tussen de 20 en 100m2 behandelen.

Zweefvlieg

Biologische bestrijding van bladluis - zweefvlieg

Een laatste natuurlijke vijand van de bladluis die ik wil beschrijven is de zweefvlieg. Zomers zie je ze vaak vliegen. Ze zweven rustig door de lucht. Zweefvliegen vallen op door hun gestreepte oranje/geel-zwarte uiterlijk. Ze lijken een beetje op een wesp. Dit is door de natuur zo geregeld zodat de vogels de zweefvliegen niet opeten. Bij mensen is dit uiterlijk lastiger. Sommige mensen verwarren de zweefvlieg met een wesp en beginnen wild om zich heen te slaan als ze een zweefvlieg zien. Ook de zweefvlieg is een predator. De vlieg legt haar eitjes in de bladluiskolonie waar de larven uitkomen. De larven eten de luizen op en verpoppen weer tot volwassen zweefvlieg.

Toepassing in de tuin

Dit waren een paar voorbeelden van biologische bestrijders tegen bladluis. Bovengenoemde bestrijders worden al vele jaren in de professionele tuinbouw in kassen uitgezet. De teelt bepaalt voor welke bestrijder de kweker kiest. Ook in particuliere tuinen kunnen natuurlijke vijanden worden toegepast. Ook hier bepalen de omstandigheden welke bestrijder het beste resultaat zal geven. Zo heeft het buiten uitzetten van sluipwespen niet veel zin. De sluipwespen zullen voor een groot deel wegvliegen naar de buren…. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen worden wel met goed resultaat buiten uitgezet. Ze worden namelijk uitgezet als larve. De larven kunnen niet vliegen en daardoor eten ze netjes de luis in de plant op zodat de plaag onder controle komt. Natuurlijk komen bovenstaande natuurlijke vijanden gewoon in de natuur voor en is uitzetten niet altijd nodig. Maar mocht dat niet snel genoeg gaan en heb je een afkeer van het gebruik van insecticiden dan is de biologische bestrijding van bladluis iets voor jou! Wilt je nog meer lezen over biologische gewasbescherming neem dan eens een kijkje op Tuinnatuurlijk. Ook voor het bestrijden van veel andere plagen zijn biologische oplossingen voor handen.

Mariken

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.